Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Lázeňský pobyt a čerpání nemocenské

Dobrý den,
chtěla bych se zeptat, zda je podmínkou komplexní lázeňské péče čerpání nemocenské. Jsem totiž zaměstnancem školského zařízení a čerpám v období prázdnin řádnou dovolenou. Mohla bych v případě schválení komplexní lázeňské péče nastoupit k jejím plnění bez čerpání zmíněné nemocenské?
Děkuji za odpověď

miki

Odpověď:

Dobrý den,

nemůže Vám být na újmu to, že v době dovolené budete dočasně práce neschopná - jako pracovník nemůžete přijít o dny odpočinku, na které máte podle zákoníku práce nárok. Pokud byste byla na nemocenské v době nařízené placené dovolené (byť i z důvodu komplexní lázeňské péče), dovolená by se Vám tzv. přerušila a na nevyčerpané dny máte stále nárok. V době pracovní neschopnosti tedy můžete pobírat nemocenské dávky a zároveň byste nepřišla o nevyčerpanou dovolenou zaručenou zákoníkem práce. Nelze však, abyste doma/v lázních pobývala zároveň z důvodu dovolené a zároveň z důvodu nemocenské (nelze tedy pobírat jak náhradu platu, tak nemocenské dávky).

Zaměstnavatel má poté povinnost poskytnout další dovolenou v délce nevyčerpané dovolené, tedy v délce "nemoci" - ve Vašem případě komplexní lázeňské péče, a to nejlépe ještě v ten samý kalendářní rok. Pokud to není možné, je povinen zaměstnavatel tuto dovolenou poskytnout následující kalendářní rok. Proplacení takové dovolené bez jejího vyčerpání však není možné (ledaže by došlo k ukončení pracovního poměru).

Výše nastíněnou možnost však nemáte povinnost využít - podmínkou čerpání komplexní lázeňské péče není rozhodnutí lékaře o dočasné pracovní neschopnosti. V takovém případě budete stále pobírat náhradu platu, nebudete mít nárok na nemocenské dávky.

Pokud Vás zajímají bližší informace, doporučujeme se o tomto informovat např. na Okresní správě sociálního zabezpečení nebo na nejbližší pobočce Úřadu práce.

Vaše Férová nemocnice

1.7.2014

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS