Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Lázně po dvou letech

Dobrý den,

chtěl bych se zeptat na výklad § 33 odst. 5 zák. č. 48/1997 Sb. - Příspěvková lázeňská léčebně rehabilitační péče ...Tato péče může být poskytnuta jednou za dva roky, nerozhodne-li revizní lékař jinak.

Zdravotní pojišťovna mi sdělila, že mohu nastoupit na opakovaný pobyt až po uplynutí dvou let od ukončení prvního pobytu, tj. při ukončení 31.8.2016 znovu až 1.9.2018. Mně přijde tento výklad nesmyslný, protože se v zákoně nehovoří "po uplynutí dvou let" a chtěl bych jet do lázní už na konci května. Odsouvání nástupu způsobem požadovaným pojišťovnou znamená nástup v září, což už ani není pro mě příliš vhodné.

Předem děkuji za odpověď.

Libor

Odpověď:

Dobrý den,

v případě příspěvkové lázeňské péče hradí pojišťovna pacientovi procedury a lékařskou péči. Pobyt předepisuje pacientovi lékař a to jednou za dva roky, nerozhodne-li revizní lékař pojišťovny jinak. Možnosti opakování lázeňské léčby u jednotlivých indikací přesně definuje indikační seznam (dostupné informace zde). Jak uvádíte v dotazu, četnost opakovaného léčebného pobytu je uvedena v ust. § 33 odst. 5 zákona o veřejném zdravotním pojištění (dostupné zde) a to tak, že péče může být poskytnuta jednou za dva roky. Máte pravdu, že dle jazykového výkladu tohoto ustanovení nelze jednoznačně určit periodu začátku a konce poskytnutí dalšího léčebného pobytu, nicméně dle zvyklostí pojišťoven nejspíš půjde o výklad normy takový, že další léčebný pobyt bude umožněn po uplynutí dvou let od pobytu předchozího. § 33 odst. 5 zákona o veřejném pojištění však obsahuje i tu možnost, že dle rozhodnutí revizního lékaře, je možné poskytnutí péče jednou za dva roky změnit. Pokud jak píšete, není pro vás nástup na lázeňskou léčebně rehabilitační péči v září vhodný, lze žádat u revizního lékaře o rozhodnutí o dřívějším nástupu do lázní.

S pozdravem

Vaše Férová nemocnice

28.2.2018

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS