Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Mám nárok jít do obchodu s potravinami v neschopnosti,když nemám vycházky?

Dobrý den,

Mohu si dojít do obchodu, když žiji sama a nemám vycházky? Jsem v neschopnosti čtvrtý den a druhý den mne hledal vedoucí doma. Vím to od sousedky, byl to víkend a já byla v obchodě. Nenechal mi ve schránce oznámení,ani nevolal.

stirek

Odpověď:

Dobrý den,

dle zákona máte povinnost se zdržovat v místě pobytu a dodržovat rozsah vycházek. Taktéž zaměstnavatel má právo Vás v místě bydliště druhý den nemoci zkontrolovat.

V případě, že zaměstnavatel kontrolou zjistí porušení, má povinnost sepsat záznam o výsledku kontroly. Tento záznam je zaměstnavatel povinen zaslat Vám, jakožto pojištěnci, Vašemu lékaři, a dále orgánu nemocenského pojištění.

Pokud by Vám dorazil záznam o kontrole, je možné, že bude následovat sankce v podobě nepřiznání nemocenského příspěvku, popř. Vám hrozí pokuta až ve výši 20 000,- Kč.  Je však pravděpodobné, že zaměstnavatel bude věc řešit domluvou. Doporučuje s zaměstnavatele co nejdříve kontraktovat, a pokusit se mu vysvětlit Vaši situaci a důvody, které Vás vedly opuštění Vašeho bytu.

Sankce ze strany zaměstnavatele v podobně okamžitého ukončení pracovního poměru za Vaše výše popsané jednání nenastane. V zákoníku práce je sice porušení výše uvedené povinnosti uvedeno jako jeden z možných důvodů ukončení pracovního poměru, avšak muselo by se jednat o hrubé porušení, např. muselo by být Vaše jednání opakované. Více např. na internetových stránkách veřejné správy. 

V případě, že budete opět ve stavu zdravotní neschopnosti, doporučujeme preventivně sdělit lékaři, že žijete sama, a navrhnout možnost vycházek, popř. pohovořit o dalších možnostech.


S pozdravem,

Vaše férová nemocnice

17.8.2016

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS