Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Místo pobytu na nemocenské

Dobrý den, 21.12. jsem musela k lékařce kvůli nemoci, napsala mi nemocenskou a kontrolu stanovila na 27.12., i když antibiotika budu mít minimálně na 10 dní, můj první dotaz tedy je, zda mi může nemocenskou ukončit ještě před dokončením léčby? Dále bych se chtěla zeptat jak je to s místem pobytu při nemocenské.. hned jsem si neuvědomila, že bych měla doktorce říct, že nebudu pobývat na adrese trvalého bydliště, ale na té, kde skutečně bydlím a i když jsem to nakonec ještě v ordinaci stihla říct, bylo mi řečeno, že už to nejde změnit, protože už tu informaci má zapsanou v počítači a nemocenský lístek je už vytištěný a ať se tedy přemístím na adresu trvalého bydliště. Doma jsem na internetu zjistila, že bych mohla požádat alespoň o změnu místa pobytu, ale doktorka mě telefonicky odbyla s tím, že to moc komplikuji a že má na práci důležitější věci než řešit administrativu. Nakonec po pár telefonátech na ČSSZ mi volala sama sestra, že mi to místo pobytu nakonec teda změní, ale už mi neřekla, ať si přijdu pro nový nemocenský lístek. Můj dotaz tedy zní, zda lékařka opravdu po vytisknutí nemocenského lístku už nemůže v případě, že se člověk (třeba i ona sama) splete, vytisknout nový (jsem ve zkušebce v prvním zaměstnání, tudíž je to i moje první nemocenská v životě a zatím se moc neorientuji) a jak složité pro lékaře je nahlásit změnu místa pobytu? A také by mě zajímalo, jestli je pro zaměstnavatele dostačující původní nemocenský lístek se špatnou adresou místa pobytu s tím, že mu situaci vysvětlím a sdělím sama adresu, kde budu pobývat (na ČSSZ ji nahlášenou mám)? Vlastně už ani nevím, zda mi doktorka teda vystavila nový nemocenský lístek nebo jde "jen" o změnu místa pobytu. Každopádně přejdu k jiné, protože takový přístup a ještě k tomu před Vánoci, které mám už tak zkažené nemocí, mě opravdu šokoval... (kdybych měla trvalé bydliště v Praze, tak jako sednu s horečkou na vlak a jedu z Ostravy tam, protože jsem to neřekla včas??) Předem mockrát děkuji za odpověď.

kamilla

Odpověď:

Dobrý den,

chápeme Vaši rozhořčenost před Vánocemi. Změnu pobytu během dočasné pracovní neschopnosti povoluje ošetřující lékař. V případě, že stanovený léčebný režim tuto změnu nevylučuje, lékař by ji měl povolit. Pokud se jedná o změnu pobytu v prvních čtrnácti dnech dočasné pracovní neschopnosti (a nadále i v době, kdy vám jako pacientovi náleží započitatelný příjem), musíte předem tuto změnu oznámit zaměstnavateli. Oznámení musí být písemné nebo jinak prokazatelně doručené.

Pokud lékař změnu pobytu nepovolí, pak vám, pokud o to výslovně požádáte, vydá rozhodnutí o tomto nepovolení. Do tří dnů ode dne obdržení rozhodnutí můžete podat návrh na přezkoumání. Návrh se podává prostřednictvím ošetřujícího lékaře k vedoucímu zdravotnického zařízení.

To znamená, že návrh musíte adresovat vedoucímu zdravotnického zařízení, ale návrh předáte ošetřujícímu lékaři, který jej následně sám předá vedoucímu. (Pokud lékař nemá vedoucího, podává se návrh přímo ošetřujícímu lékaři.)

Jestliže vedoucí (případně přímo ošetřující lékař) návrhu nevyhoví, postoupí jej do pěti dnů příslušnému správnímu úřadu. Tím je ten orgán, který zdravotnické zařízení zřídil nebo registroval. Většinou se jedná o krajský úřad nebo ministerstvo zdravotnictví.

Ten odvolání buď zamítne, nebo posouzení zruší a vrátí k vydání nového nebo doplňujícího.

Stejně se postupuje v případě, že máte za to, že posouzení dočasné pracovní neschopnosti vaším ošetřujícím lékařem není správné, můžete do tří dnů ode dne obdržení posouzení podat návrh na přezkoumání. Návrh se opět podává prostřednictvím ošetřujícího lékaře k vedoucímu zdravotnického zařízení.

Přejeme pěkný den a v případě potřeby doplňujících informací se neváhejte na nás znovu obrátit.

S pozdravem,

Vaše Férová nemocnice

30.1.2017

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS