Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Mohu ještě uplatnit nárok na bezplatnou lázeňskou péči?

Dobrý den, v období září 2010 - březen 2011 jsem podstoupil onkologickou léčbu hodgkinova lymfomu a od té doby jsem stále v remisi a pod lékařskou kontrolou. Lékaři mi nesdělili, že bych na bezplatnou (křížkovou) lázeňskou péči měl nárok a mohl na ni uplatnit požadavek. Chci se tedy zeptat, zda mohu tento požadavek ještě uplatnit. V době léčby a ještě i 3 roky po ní jsem byl dlouhodobě nezaměstnaný a bez finančních prostředků, závislý pouze na soc. dávkách. Nyní jsem už 3 roky zaměstnán (po dlouhé době, kdy jsem nemohl z věkových důvodů nalézt zaměstnání), ale zaměstnání je velice stresové (řidič MHD). Mám tedy dotaz, zda bych ještě mohl vznést požadavek na bezplatnou (křížkovou) lázeňskou péči a u koho resp. kdo by mi ji měl doporučit. Děkuji za informaci.

Stenley

Odpověď:

Dobrý den,

léčebně rehabilitační péči upravuje zákon o veřejném pojištění. Ten ve svém § 33 upravuje také Vámi zmíněnou tzv. křížkovou léčbu, tedy komplexní lázeňskou péči.

Obecně nárok na tento tip hospitalizace je na zvážení ošetřujícího lékaře po konzultaci s odborníkem. Ošetřující lékař při posuzování zdali má pacient na lázně nárok či nikoliv musí vycházet z vyhlášky Ministerstva zdravotnictví č. 2/2015 Sb.

V její příloze je uveden výčet možností, kdy může lékař lázeňskou péči předepsat.

Nedokáži odpovědět zdali máte na podle této vyhlášky na lázeňskou péči nárok či nikoliv už jen proto, že to podléhá lékařskému uvážení.

Navrhoval bych vám zeptat se přímo vašeho ošetřujícího lékaře. Ten je nejkompetentnější k posouzení vašeho zdravotního vztahu a může vám předepsat případnou lázeňskou péči.

S pozdravem 

Vaše férová nemocnice

16.3.2017

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS