Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Možnosti v nemoci

Dobrý den.

dne 8.7.2014 jsem onemocněla těžkou depresí, léčila se ambulantně na psychiatrickém oddělení v nemocnici. Od tohoto data až do 10.7.2015 jsem byla v pracovní neschopnosti. Ke konci jsem si na doporučení lékaře zažádala o invalidní důchod, který mi nebyl přiznán, nedosáhla jsem určitých procent. Vzhledem k zaměstnání mi bylo sděleno, že je sociální problémy nezajímají.

Na doporučení lékařů a vzhledem k náročnosti zaměstnání jsem pracovní poměr ukončila ze zdravotních důvodů. Byla jsem tedy ještě zaměstnána od 11.7.2015 do 31.9.2015. Od 1.10.2015 jsem na úřadu práce, zatím pobírám příspěvek v nezaměstnanosti. Má diagnóza se změnila na bipolární afektivní poruchu, tedy maniodepresi. Budu těžko zaměstnavatelná, peníze však potřebuji. Jaké mám možnosti k žití, případně kdy budu mít nárok na další placenou neschopnost a započítává se i doba na úřadu práce?

Děkuji za odpověď.

Mape

Odpověď:

Dobrý den,

doporučujeme Vám podat novou žádost o invalidní důchod, zejména pokud došlo ke změně Vaší diagnózy, dle přílohy vyhlášky o posuzování invalidity, je možné, že alespoň na invalidní důchod 1. stupně dosáhnete. Pobírání invalidního důchodu nepředstavuje překážku pro nové zaměstnání, právě naopak slouží jako kompenzace ztíženého hledání zaměstnání a jeho výkonu. I pokud tedy budete pobírat invalidní důchod, můžete nadále hledat či vykonávat zaměstnání.

Co se týče nemocenského, tak proto, abyste měla nárok na nemocenské, musíte být účastníkem nemocenského pojištění, to kdo je účasten na nemocenském pojištění stanoví v § 5 zákon o nemocenském pojištění a jsou to zaměstnanci a osoby samostatně výdělečně činné. V době kdy jste na úřadu práce, tedy nejste nemocensky pojištěna.

Aby Vám vznikl nárok na nemocenské, musíte se nejdříve stát pojištěnou, tedy zaměstnanou nebo osobou samostatně výdělečně činnou a následně se stát dočasně práce neschopnou. Doba výplaty nemocenského se Vám pak dle § 26 odst. 2 zákona o nemocenském pojištění bude krátit z plných 380 dní o každý den, za který jste byla za posledních 380 dnů dočasně práce neschopná. Do doby těchto posledních 380 dní se počítá i doba, kdy jste byla na úřadu práce.

Tomuto krácení byste se vyhnula, kdyby doba činnosti nemocensky pojištěné trvala alespoň 190 dní od konce poslední dočasné pracovní neschopnosti, jak jsme již uvedli výše, v době kdy jste na úřadu práce, nejste nemocensky pojištěna a tato doba se Vám tak do 190 dní nezapočte.

S pozdravem,

Vaše Férová nemocnice

 

 

17.2.2016

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS