Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Musím se podrobit psychologickému vyšetření?

Pracuji jako pracovník v sociálních službách v neziskové organizaci od 2.1.2013. Nyní se mě zaměstnavatel potřebuje zbavit, proto mně dal na výběr: buď odejdu dobrovolně "na dohodu" nebo musím jít na vyšetření k psychologovi. Nikoliv k lékaři. Už mně i vybral k jakému psychologovi půjdu. Má na to právo? A mám já právo to odmítnout, aniž bych se vystavila postihu ze strany zaměstnavatele? Jak je to s těmi lékařskými prohlídkami? Jsem z toho zmatená. Děkuji.

Didlina

Odpověď:

Dobrý den,

jako zaměstnankyně jste povinna podrobit se vstupnímu, pravidelnému a výstupnímu lékařskému vyšetření u poskytovatele pracovně-lékařských služeb ("závodní lékař"), se kterým zaměstnavatel uzavřel písemnou smlouvu. Tímto poskytovatelem může být pouze:

  1. lékař v oboru všeobecné praktické lékařství ("obvodní, praktický"), nebo
  2. lékař v oboru pracovní lékařství.

Až tento závodní lékař může například indikovat návštěvu specialisty (psychologa), pokud je to nutné k posouzení schopnosti zaměstnance vykonávat konkrétní práci. Výběr specialisty však záleží pouze na Vás - ani závodní lékař Vám tedy nemůže stanovit konkrétního psychologa, kterého musíte navštívit. Postup zaměstnavatele tak není zcela správný, jelikož přímo určuje, že musíte navštívit specialistu. Zaměstnavatel může pouze určovat, jaký závodní lékař Vás vyšetří, nemůže však již určovat, že pro výkon práce je nutné vyšetření specialistou a kterým.

Zaměstnavatel je oprávněn kdykoli vyslat zaměstnance i na tzv. mimořádnou pracovnělékařskou prohlídku, má-li pochybnosti o zdravotní způsobilosti zaměstnance k práci v průběhu pracovního poměru (tato prohlídka se obsahem shoduje se vstupní a pravidelnou prohlídkou). I tuto prohlídku však provádí pouze závodní lékař (viz bod 1., 2. výše), se kterým má zaměstnavatel uzavřenou písemnou smlouvu. 

Podporu v zákoně naleznete v zákoníku práce a dále v zákoně o specifických zdravotních službách (zejména § 56).

Nutnost speciálního vyšetření:

Povinnost podrobit se speciálním vyšetřením (psychologické testy, výkonnostní testy atd.) může stanovit pouze zvláštní zákon, a to zejména u zaměstnání, kde jsou zvýšené nároky na zdravotní stav zaměstnance. Indikaci ke speciálnímu vyšetření opět provádí závodní lékař. Pak záleží na tom, jakou práci vykonáváte a zda je k této práci nutné psychologické či jiné vyšetření. Výkon zaměstnání pracovníka v sociálních službách podléhá zkoumání zdravotní způsobilosti, kterou opět posuzuje závodní lékař (tuto informaci naleznete v zákoně o sociálních službách zde), zákon o sociálních službách přímo nevyžaduje provedení psychologického vyšetření. Psychologické vyšetření je však často vyžadováno například při práci s dětmi jako podmínka pro přijetí do zaměstnání - v tomto případě by psychologické vyšetření prováděl odborník vybraný zaměstnavatelem.

Jak se bránit:

Pokud zaměstnavatel neprávem vyžaduje navštívení psychologa, můžete podat podnět ke kontrole Státnímu úřadu Inspekce práce (bližší informace o inspekci práce naleznete zde).

Co se týče postihu ze strany zaměstnavatele - tento Vás za odmítnutí vyšetření nemůže sankcionovat například pokutou, jelikož odmítnutím vyšetření neporušujete zákon. Dále záleží na tom, co máte sjednáno v pracovní smlouvě - ve smlouvě můžete mít sjednanou povinnost podrobit se vyšetření. V podrobnostech však doporučujeme obrátit se na některou pracovně-právní poradnu, například v Občanském poradenském středisku nebo v Pracovně-právní poradně. Dále se můžete s Vaším dotazem obrátit na Krajskou pobočku Úřadu práce, která poskytuje poradenské a informační služby v rámci pracovněprávních vztazích.

Vaše Férová nemocnice

1.7.2014

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS