Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Můžu zůstat v pracovním poměru a být zároveň v invalidním důchodu?

Dobrý den,
chtěla jsem se zeptat, co mám dělat. Od 26. 12. 2012 jsem v pracovní neschopnosti, podpůrčí doba mi skončila 9. 1. 2014. Podala jsem si žádost o invalidní důchod, protože nejsem schopná ze zdravotních důvodů nastoupit do práce (leukemie). Nevím, co mám dělat dál? Mám odnést rozhodnutí do práce? Co by měli udělat v práci? Dají mi výpověď? Mám nárok na náhradu mzdy? A nebo můžu dál zůstat v zaměstnaneckém poměru, ale nechodit do práce a nastoupit až budu zase schopná? Vůbec nevím, co mám dělat, a hlavně nevím co si může dovolit zaměstnavatel. Děkuji za Vaši radu.

Koloušek

Odpověď:

Dobrý den,

v podobných situacích, kdy se nemůžete po uplynutí podpůrčí doby v rámci pracovní neschopnosti do zaměstnání vrátit, existují dvě možnosti, jak situaci řešit. Výběr záleží na Vás a měl by se odvíjet od Vašeho zdravotního stavu. Máte právo na informace o svém zdravotním stavu, takže Vám doporučujeme se také obrátit na Vašeho lékaře.

První možností je žádost o výplatu nemocenského po uplynutí podpůrčí doby (prodloužení podpůrčí doby). Podání žádosti o prodloužení podpůrčí doby se doporučuje v případě, kdy se očekává možnost navrácení do pracovního procesu bez ohrožení schopnosti vykonávat pracovní činnost. Pokud pobíráte nemocenskou dávku déle než 380 dní, můžete i opakovaně požádat o její prodloužení. Po uplynutí podpůrčí doby se nemocenské vyplácí na základě žádosti pojištěnce a lékařského posudku vydaného poskytovatelem pracovnělékařských služeb, pokud lze očekávat, že pojištěnec v krátké době, nejdéle však v době 350 kalendářních dnů od uplynutí podpůrčí doby, nabude pracovní schopnost, a to i k jiné než dosavadní pojištěné činnosti. Žádost se podává po uplynutí podpůrčí doby (nejpozději do tří měsíců ode dne, kterým podpůrčí doba uplynula) u příslušné okresní správy sociálního zabezpečení.

Druhou možností je žádost o invalidní důchod. Invalidní důchod se na rozdíl od nemocenských dávek týká situací, kdy se neočekává zlepšení zdravotního stavu a pokles pracovní schopnosti nastal nejméně o 35%. Podat žádost o invalidní důchod je možné i v průběhu nemocenské. Žádost se podává u příslušné okresní správy sociálního zabezpečení. Přiznáním invalidního důchodu pracovní neschopnost zpravidla končí. Lékař je povinen při vzniku invalidity ukončit pracovní neschopnost nejpozději třicátým dnem ode dne následujícího po dni, v němž byl pojištěnec uznán invalidní. Po ukončení dočasné pracovní neschopnosti již nárok na výplatu nemocenských dávek není.

Invalidní důchod je rozdělován do 3 stupňů podle poklesu pracovní schopnosti:

·         invalidita prvního stupně – pokles mezi 35 – 49 %,

·         invalidita druhého stupně – pokles mezi 50 – 69 %,

·         invalidita třetího stupně – pokles nejméně o 70 %.

Zda máte nárok na invalidní důchod, musí posoudit okresní správa sociálního zabezpečení. Vždy ale může dojít k situaci, kdy vám bude invalidní důchod snížen či odebrán úplně. Okresní správa sociálního zabezpečení totiž provádí kontrolní lékařské prohlídky.

Přiznání invalidního důchodů má dopady do práva sociálního zabezpečení a práva daňového, kde zaměstnavatel plní řadu úkolů. Je tedy vhodné zaměstnavatele informovat, např. tím, že rozhodnutí poskytnete. Zaměstnavatel v rámci evidenční povinnosti eviduje skutečnost, že jeho zaměstnanec je poživatelem invalidního důchodu. Také plní určité informační povinnosti v samotném řízení o přiznání invalidity, tuto skutečnost se tedy dozví i od okresní správy sociálního zabezpečení.

Zaměstnanci, kterým byl přiznán invalidní důchod, mohou uzavřít pracovní poměr i setrvat v pracovním poměru a to i ti, kterým byl přiznán invalidní důchod pro invaliditu třetího stupně. Zaměstnanci s přiznaným invalidním důchodem nejsou omezeni ve výši finančního výdělku ani ve výši pracovního úvazku. V případech přiznání invalidity třetího stupně, se pracovní poměr končí většinou dohodou. Pokud k dohodě nedojde, je zde ještě možnost výpovědi. Zaměstnavatel Vám ale může dát výpověď pouze z omezených důvodů. Kvůli Vašemu zdravotnímu stavu Vám může zaměstnavatel dát výpověď, pokud jste pozbyla podle lékařského posudku vydaného poskytovatelem pracovnělékařských služeb nebo rozhodnutí příslušného správního orgánu, který lékařský posudek přezkoumává, dlouhodobě zdravotní způsobilost konat dosavadní práci. Poté by Vám nenáleželo odstupné. V takovém případě má však zaměstnavatel nejdříve povinnost převést Vás na jinou práci.

 

Vaše Férová nemocnice

13.2.2014

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS