Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

námitka proti zamítnutí inv. důchodu

Odvolání proti lékařskému posudku

"Máte-li za to, že lékařský posudek je nesprávný, můžete do 10 pracovních dnů ode dne, kdy Vám byl lékařem předán, podat návrh na jeho přezkoumání. Návrh se podává lékaři, který posudek vydal.

Ten pak s ním může naložit dvěma způsoby:
lékař Vašemu návrhu plně vyhoví, napadený posudek bezodkladně zruší a vydá posudek nový, nebo
lékař postoupí spis s návrhem na přezkoumání příslušnému správnímu orgánu (krajskému úřadu).

Krajský úřad pak lékařský posudek přezkoumá a do 30 pracovních dnů:
návrh zamítne a napadený lékařský posudek potvrdí, nebo
napadený lékařský posudek zruší a vrátí věc lékaři k vydání nového lékařského posudku, nebo
napadený lékařský posudek zruší."


TOTO SE PÍŠE V PORADNE, ME ALE BYLO ŘEČENO, ŽE JE TO JEN POSUDEK STAVU, ŽE NEMOHU PROTI TOMU PODÁVAT ODVOLÁNÍ ČI NÁMITKU.

Námitku jsem zaslala až do Prahy, kde mi přijde, že již zdravotní stav nepřekontrolovávají. Ve stejnou dobu jsem si podala žádost o prodloužení vyplaty nemocenské po uplynutí podpůrčí doby. Najednou mi bylo řečeno, že to nejde, že musím znovu žádat o důchod, ale to zas nejde, protože jsem podala námitku do Prahy. Co teď?

Podpůrčí doba mi končí 17/10 - čeká mě v listopadu operace ruky a páteře - ploténka a zúžený kanál - zjednodušeně napsáno.

Děkuji za info a radu.

Bucinecka

Odpověď:

Dobrý den,

Váš dotaz chápeme tak, že se ptáte,

a) jestli musíte v popsané situaci znovu žádat o invalidní důchod,

b) jestli Vám může být podpůrčí doba prodloužena z důvodu, že ještě není vyřízena Vaše žádost o invalidní důchod a

c) jestli je možno přezkoumat posudek o invaliditě na základě námitky podané proti němu ještě před tím, než je rozhodnuto ČSSZ o samotné žádosti o invalidní důchod.

Pro úplnost dodáváme, že naši Vámi citovanou radu naleznou naši čtenáři pod tímto odkazem.

Ad a): Nemusíte, ba ani nemůžete. Řízení o Vaší žádosti o ID u ČSSZ ještě není pravomocně skončeno. To znamená, že nemůže vedle něj probíhat další takové řízení. Musela byste vzít podanou žádost zpět nebo vyčkat rozhodnutí.

Z Vašeho dotazu jasně však nevyplývá, jak bylo o Vaší žádosti o výplatu nemocenského i po skončení podpůrčí doby rozhodnuto. Rozhodnutí lze založit pouze na úvaze, zda lze očekávat, že v následujících 350 dnech nabude opětovně pracovní schopnost, nikoliv však na tom, že jste měla podat opětovně žádost o výplatu důchodu, ačkoliv řízení o žádosti původní stále běží. Taková dvě paralelní řízení zákon skutečně neumožňuje. Pokud Vám jiný názor byl neformálně třeba jen ústně sdělen, vyčkejte doručení rozhodnutí a případně podejte odvolání. Předpokládáme také, že jste žádost podala v listinné podobě, takže je prokazatelné, že jste to učinila.

Pamatujte také, že dokud nebylo o Vaší žádosti pravomocně rozhodnuto, není zdaleka vůbec jasné, zda Vám bude nemocenské i po skončení podpůrčí doby vypláceno či nikoliv.

Ad b): Nemůže. Výplata nemocenského po uplynutí podpůrčí doby je možná jen z jednoho důvodu, a sice že lze očekávat, že pojištěnec v krátké době, nejdéle však v době 350 kalendářních dnů od uplynutí podpůrčí doby stanovené podle § 26, nabude pracovní schopnost, a to i k jiné než dosavadní pojištěné činnosti (práci). Vyplývá to z ust. § 27 zákona o nemocenském pojištění (z. č. 187/2006 Sb.). To znamená, že pacient musí zavčas požádat o výplatu invalidního důchodu, aby se žádost stihla projednat a on dostal invalidní důchod včas.

K tomu je ještě třeba dodat:

Domníváme se, že byste měla urychleně navštívit poskytovatele pracovnělékařských služeb (tzv. závodního lékaře). Nyní v mezidobí mezi skončením podpůrčí doby a výplatou invalidního důchodu, se totiž ocitáte pravděpodobně v situaci, kdy máte chodit do práce, ale nejste způsobilá k výkonu práce. To je třeba potvrdit posudkem závodního lékaře. Po závodním lékaři chtějte posudkem zodpovědět otázku, zda jste způsobilá k výkonu práce podle rpacovní mslouvy a jaký takový výkon může mít vliv na Vaše zdraví. Od toho, co lékař do posudku napíše se totiž odvíjejí Vaše další možnosti zajištění příjmu.

Pokud bude v posudku stát, že jste pozbyla zdravotní způsobilost k práci, může Vám dát zaměstnavatel výpověď (ust. § 52 písm. e) zák. práce). Po dobu výpovědní doby Vám nemůže přidělovat práci, ale nemusí Vám dát ani náhradu mzdy (rozhodnutí Krajského soudu v Hradci Králové, ze dne 1. 3. 2012, sp. zn. 23 Co 619/2011 - věc ještě neřešil Nejvyšší soud, takže je možné, že se výklad ještě změní).

Pokud bude v posudku stát, že nemůžete práci podle smlouvy vykonávat bez vážného ohrožení svého zdraví a zaměstnavatel Vám neumožní v době 15 dnů ode dne předložení tohoto posudku výkon jiné pro Vás vhodné práce, můžete pracovní poměr ukončit tzv. okamžitým zrušením. Po období, po které by jinak běžela výpovědní doba, Vám pak přísluší náhrada mzdy ve výši průměrného výdělku.

Bez ohledu na obsah posudku můžete se zaměstnavatelem uzavřít dohodu o ukončení pracovního poměru. V dohodě ovšem detailně popiště zdravotní stav, rovněž nechte vystavit posudek o zdravotním stavu závodním lékařem a v dohodě se na něj odkažte.

Po skončení pracovního poměru můžete využít podporu v nezaměstnanosti. O tu je třeba neprodleně po škončení pracovního poměru požádat na Úřadě práce.

Pozor, ve výpovědi i dohodě musí být uveden a detailně popsán důvod skončení pracovního poměru. Pokud by dohoda, o skončneí pracovního poměru neobsahovala popis zdravotního stavu, odkaz na posudek a konstatování, že jste k práci nezpůsobilá, mohlo by to při řízení o podpoře v nezaměstnanosti znamenat komplikace. Jmenovitě hrozí, že pokud z dohody nebude jasné, že skončení pracovního poměru byla skutečně jediná možnost, ÚP zkonstatuje, že jste ke skončení pracovního poměru dohodou neměla vážný důvod a sníží Vám výši podpory v nezaměstnanosti na 45 %. Nemusí se to stát, ale je vhodné tomu předejít pečlivým vymezením dohody o ukončení pracovního poměru.

Pozor, rozhodně dbejte, abyste nebyla vypovězena pro porušení pracovních povinností (ust. § 52 písm. g) a h) zák. práce) - např. pozdní příchody, nechození do práce a pod. To by znamenalo, že nebudete mít na podporu v nezaměstnanosti nárok (ust. § 39 odst. 2 zák. č. 435/2004, o zaměstnanosti)

Ke zvýšení příjmu můžete využít i různé sociální dávky, pokud splníte jejich relativně přísné podmínky. Ohledně toho se obraťte na neziskovou organizaci poskytující sociální poradenství anebo na Úřad práce.

Ad c): Ano, je to možné. Zákon o specifických zdravotních službách (zák. č. 373/2011 Sb.) upravuje posudkovou zdravotní službu, rozumí se tím i posuzování invalidity (ust. § 41 písm. g). Právo podat návrh na přezkoumání je pak zakotveno v ust. § 46 téhož zákona.

Všechny citované předpisy naleznete veřejně dostupné na stránkách Poslanecké sněmovny Parlamentu ČR nebo např. na serveru www.zakonyprolidi.cz.

S pozdravem

Vaše Férová nemocnice

23.10.2016

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS