Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Návrat do práce po nezjištěné diagnóze

Dobrý den. 4 měsíce marodím s koleny. Zřejmě původ přetížení. Po veškerých možných vyšetřeních a léčbách, na nic nepřišli. Nicméně chci jít do práce, i když to ještě tak nějak bolí. Musím také k závodnímu lékaři. Jaký je postup? Ukončení kontrolky, závodní lékař, jestli musím mít nějakou zprávu o nemocenské. Chci, aby mě pustil do práce, ale bojím se, že když se na nic nepřišlo a žádná léčba není, aby mi nedělal problémy. Jak to v tomto případě udělat, jak postupovat? Děkuji

Mája

Odpověď:

Dobrý den,

dočasná pracovní neschopnost trvá po dobu, kdy není člověk schopen vykonávat své zaměstnání ze zdravotních důvodů. Ošetřující lékař rozhodne o ukončení dočasné pracovní neschopnosti pokud vyšetřením zjistí, že zdravotní stav pacienta umožňuje vykonávat dosavadní zaměstnání dle zákona o nemocenském pojištění. Pokud by Vám ošetřující lékař nechtěl dočasnou pracovní neschopnost ukončit, máte možnost změnit lékaře a vyhledat takového, který by Vám dočasnou pracovní neschopnost ukončil. Další možností by bylo kontaktovat Okresní správu sociálního zabezpečení s dotazem, jak dál postupovat. Kontakty můžete nelézt zde.

Na druhou stranu zákoník práce zaměstnavatelům ukládá nepřidělovat zaměstnancům takovou práci, pro kterou nejsou zdravotně způsobilí, proto Vás zvou na prohlídku k závodnímu lékaři. Obecně ale platí, že ošetřující lékař by měl dočasnou pracovní neschopnost ukončit i pokud se pacient nedostaví na stanovenou kontrolu bez závažného důvodu, což představuje způsob jakým můžete způsobit zkončení dočasné pracovní neschopnosti pacient.

S pozdravem,

Vaše Férová nemocnice

2.1.2017

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS