Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Nemoc z povolání

38 let dělám kuchařku z povolání pořád u jednoho zaměstnavatele. 16 let mám dg.syndrom karpálního tunelu na obou rukách. Před 15 dny jsem prodělala operaci na pravé ruce, která byla horší. Nikdy jsem s tím mimo operaci nemarodila, k neurologovi jsem chodila po práci pro léky a to samé s rehabilitací. Po celá léta jsem upřednostnila konzervativní léčbu. Až nyní jsem přistoupila na léta odkládanou operaci. Mám nárok na nemoc z povolání, když je moje práce náročná na zátěž rukou? Bojím se, že až nastoupím zpět po operaci do práce, tak nebudu smět vykonávat stejnou práci jako dřív, aby se operace neopakovala. Jestli by byl nárok na nemoc z povolání, kam mám zajít a kde si to vyřídit? Je to u neurologa nebo pediatra? Děkuji za odpověď.

Odpověď:

Dobrý den,

naše poradna se zabývá právními aspekty zdravotního práva a nikdo z nás bohužel není lékař, a proto nedokážeme Váš zdravotní stav přesně posoudit a určit, zda se ve Vašem případě jedná o nemoc z povolání.

Můžeme Vám však říci, že nemocí z povolání není jakákoli nemoc vzniklá v souvislosti s výkonem povolání, za nemoc z povolání je považována jen nemoc uvedená v seznamu nemocí z povolání. K rozhodování o nemoci z povolání navíc není oprávněn Váš ošetřující lékař, tedy ani neurolog ani jiný lékař, rozhodnout musí pouze příslušné středisko nemocí z povolání. Seznam těchto středisek naleznete zde.

Ideální je dostavit se na toto středisko s lékařskou zprávou ošetřujícího lékaře (neurologa či vašeho obvodního lékaře), v níž žádá o posouzení, zda je konkrétní nemoc nemocí z povolání.

Více informací o nemocech z povolání naleznete například zde.

Pokud bude Vaše nemoc uznána za nemoc z povolání, bude Vám zaměstnavatel odpovídat za škodu. K tomu, aby Vám ale byla náhrada škody poskytnuta, budete potřebovat lékařský posudek o uznání nemoci z povolání, který Vám právě vydá příslušné středisko nemocí z povolání.

Vaše Férová nemocnice

15.10.2010

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS