Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Nemoc z povolání

Dobrý den, jsem od srpna 2012 v pracovní neschopnosti; mám zánět šlach pravé horní končetiny, což je následek přetěžování při šití autokoberců. Jsem po různých léčbách a lécích, můj stav se nezměnil. Jak pokračovat? Lékařka navrhuje zažádat o částečný důchod, zřejmě se prý už jedná o chronické bolesti. Jaké mám možnosti? Děkuji za odpověď.

NN

Odpověď:

Dobrý den,

pokud na základě vašeho zdravotního stavu vznikne podezření, že vaše nemoc je zapříčiněna výkonem povolání, vaše ošetřující lékařka by vás měla poslat k příslušnému poskytovateli pracovnělékařských služeb, který získal povolení Ministerstva zdravotnictví k uznávání nemocí z povolání. Jejich seznam najdete na webových stránkách Ministerstva zdravotnictví.

Tento poskytovatel vás vyšetří a následně vám může uznat nemoc z povolání; případnou nemoc z povolání přesně označí v lékařském posudku.

Pokud vám bude uznána nemoc z povolání, máte možnost požádat o odškodné. Zaměstnavatel vám každý měsíc vyplatí rozdíl mezi původní mzdou před onemocněním a nemocenským. Popř. vám doplatí rozdíl mezi původní mzdou a výdělkem po skončení pracovní neschopnost (např. pokud budete přeřazena na jinou pracovní pozici), nebo invalidním důchodem (pokud si požádáte o invalidní důchod).

Invalidní důchod je dávkou vyplácenou Českou správou sociálního zabezpečení (ČSSZ), jež náleží pojištěncům, kteří kromě jiného dosáhli potřebnou dobu pojištění, a jejich dlouhodobě nepříznivý zdravotní stav omezuje jejich pracovní schopnost. Současná právní úprava rozlišuje tři stupně invalidního důchodu v závislosti na poklesu pracovní schopnosti. Více o invalidním důchodu se dočtete zde.

Žádost o invalidní důchod si zajdete podat na okresní (v Praze Pražská, v Brně Městská) správu sociálního zabezpečení, která je příslušná podle vašeho místa trvalého bydliště. Odkaz na pro vás příslušné pracoviště okresní správy sociálního zabezpečení naleznete zde.

Zaměstnavatel je také povinen poskytnout náhradu nákladů vynaložených na léčbu, které vám neproplatila pojišťovna (např. zvýšené náklady na léky, dietní stravování, náklady jízdného za návštěvy rodinných příslušníků v nemocnici), a na náhradu za bolest a ztížené společenské uplatnění. Suma se vyplácí jednorázově na základě lékařského posudku. Výše odškodnění se určuje podle počtu bodů stanovených lékařským posudkem.

Vaše Férová nemocnice

22.4.2013

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS