Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Nemoc z povolaní a náhrada za ztrátu na výdělku

Dobrý den,

prosím, chtěla bych se zeptat: pobírám rentu za nemoc z povolání, jsem již 2 roky vedena na úřadu práce a z důvodu mé diagnózy mě nikdo nezaměstná. Invalidní důchod nemám. Momentálně jsem po operaci, mám sešroubovaný kotník a druhý kotník čeká také operace. Mám uvolněné vazivo, tudíž trpím velkými otoky a bolestmi. Je mi 55 let. Nemoc z povolání mi byla uznána na rhizartrózu palců u rukou. Chtěla jsem se zeptat, pokud by mi byl přiznán invalidní důchod, neodebrali by mi rentu? Děkuji za odpověď.

vojta

Odpověď:

Dobrý den,

renta za nemoc z povolání je tzv. náhradou za ztrátu na výdělku po skončení pracovní neschopnosti. Ta se přiznává zaměstnanci v rámci odpovědnosti zaměstnavatele za škodu způsobenou pracovním úrazem či nemocí z povolání.

Její výše je počítána jako rozdíl mezi průměrným výdělkem před vznikem nemoci z povolání a výdělkem dosahovaným po zjištění nemoci z povolání. Její účel je tedy nahradit zaměstnanci ztrátu na výdělku v důsledku nemoci z povolání a zajistit mu přibližně stejný příjem, který by dosahoval, kdyby k nemoci nedošlo. Pokud by Vám byl přiznán invalidní důchod, záleželo by případné ponechání renty na její výši, stupni a výši případného invalidního důchodu. Bude-li Vám přiznán invalidní důchod, budete dostávat rentu pouze v té výši, aby vám dorovnala výši Vašeho výdělku před zjištěním nemoci z povolání. Tedy pokud by Váš předchozí výdělek byl vyšší nebo stejný jako invalidní důchod, Váš příjem by se oproti dnešku nezměnil. Pokud by byl invalidní důchod vyšší, než bývala Vaše mzda, dostávala byste pouze invalidní důchod a rentu už ne. 

Průměrný výdělek před pracovním úrazem = váš invalidní důchod + případný výdělek + renta.

Doporučovali bychom Vám se obrátit na okresní správu sociálního zabezpečení (OSSZ), kde konzultujte možnosti vyplácení náhrady za ztrátu na výdělku ve Vaší situaci.Telefonní číslo na linku ČSSZ ve věcech nemocenského pojištění je 840 406 040, více informací naleznete zde.

S pozdravem

Vaše Férová nemocnice

8.4.2014

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS