Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Nemoc z povolání

Dobrý den,

V říjnu 2014 jsem se podrobila v nemocnici vyšetření na nemoc z povolání. Po ročním šetření mi byla nemoc z povolání zamítnuta. Odvolala jsem se a nemocnice předala můj případ krajskému úřadu, který si nechal vypracovat znalecký posudek. Znalec v posudku potvrdil, že jsem splnila všechny podmínky pro to, aby mi nemoc z povolání byla uznána a že zamítavý posudek je nesprávný. Krajský úřad původní posudek zrušil a nařídil vypracovat posudek nový. Nyní již ale uplynuly čtyři měsíce a nový posudek mi doposud nebyl doručen. Proto se na Vás obracím s dotazem, jak mám postupovat dál?

Děkuji za odpověď

Milka

Odpověď:

Dobrý den,

Ve vašem případě krajský úřad nařídil vypracovat nový posudek nemocnici, ve které jste se podrobila vyšetření na nemoc z povolání. Nový posudek musí být dle zákona o specifických lékařských službách vydán do 30 pracovních dnů ode dne, kdy krajský úřad nařídil vypracovat posudek nový. Tato lhůta ovšem začíná běžet až od doby, kdy autor znaleckého posudku obdrží poslední potřebný podklad pro posouzení zdravotní způsobilosti nebo zdravotního stavu. Pokud není ve stanovené lhůtě posudek vypracován, dopustí se tím nemocnice správního deliktu a hrozí jí pokuta podle zákona o specifických zdravotních službách ve výši až 200 000 Kč.

Nejdříve zkuste kontaktovat posudkového lékaře, který měl posudek vypracovat, a upozorněte jej, že již uběhla lhůta k vydání posudku. Pokud tento postup nepomůže, kontaktujte Krajský úřad a informujte jej, že ve Vaší věci došlo k nečinnosti a promeškání lhůty k vydání posudku. Tím dáte podnět k tomu, aby krajský úřad rozhodl o povinnosti posudkového lékaře posudek vydat a zabýval se případným správním deliktem, kterého by se mohla nemocnice dopustit. Krajský úřad je povinen podnět přijmout.

Před kontaktováním Krajského úřadu je vhodné vyžádat si kopii zdravotnické dokumentace, která by měla mimo jiné obsahovat i údaje ze žádosti dokládající, kdy začala běžet lhůta pro vydání posudku.

 

Vaše Férová nemocnice

11.5.2016

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS