Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Nemoc z povolání odškodní kdo?

Dobrý den,

mám po operací karpálního tunelu, bohužel velké problémy s rukou trvají i nadále. Dle lékařské zprávy mám vysoký stupeň postižení horních končetin. Jelikož se jedná o nemoc z povolání, chci se zeptat, po kom bych mohl požadovat odškodnění? Během své 40 leté fyzicky namáhavé práci, jsem pracoval u 3 zaměstnavatelů. Do důchodu mi zbývají ještě 3 roky, a z fin. důvodů si nemohu dovolit zůstat na pracovní neschopence. Můžete mi poradit, jak postupovat?

Děkuji.

Mirek

Odpověď:

Dobrý den,

zabývali jsme se Vaším případem, který se týkal odškodnění nemoci z povolání.

Zaměstnavatel podle zákoníku práce odpovídá za poškození zdraví svého zaměstnance, které bylo způsobené při plnění pracovních úkolů. Pokud se domníváte, že se jedná také o Váš případ, měli byste navštívit svého praktického lékaře, který Vás může odeslat na odborné pracoviště klinického pracovního lékařství. Tam by měli zhodnotit, zda má Vaše nemoc přímou souvislost s Vaší prací a skutečně se tedy jedná o nemoc z povolání.

Pokud by Vás praktický lékař nebyl ochoten poslat na posouzení zdravotního stavu, můžete se obrátit na některého poskytovatele, kterému bylo uděleno povolení uznávat nemoc z povolání. Seznam poskytovatelů naleznete zde: http://www.mzcr.cz/dokumenty/seznam-poskytovatelukterym-bylo-udeleno-povoleni-uznavat-nemoci-z-povolani_8207_884_1.html.

Odškodnění je možné požadovat od zaměstnavatele, u kterého jste pracoval naposledy  před zjištěním nemoci z povolání, (viz zde) i když dodržel povinnosti vyplývající z právních a ostatních předpisů k zajištění bezpečnosti a ochrany zdraví při práci. Zaměstnavatel by se mohl zprostit odpovědnosti, pokud byste Vy jako zaměstnanec porušili určité povinnosti při výkonu Vaší práce. 

Pokud tedy pracoviště klinického pracovního lékařství udělí tzv. posudek o nemoci z povolání, obraťte se na svého nynějšího zaměstnavatele.

Zaměstnavatel je povinen zaměstnanci dle zákona poskytnout tyto náhrady: náhradu za ztrátu na výdělku po dobu pracovní neschopnosti a po skončení pracovní neschopnosti, náhrada za bolest a ztížení společenského uplatnění, účelně vynaložené náklady spojené s léčením a náhrada věcné škody.

S pozdravem,

Vaše Férová nemocnice

 

7.6.2016

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS