Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Nemocenská

Dobrý den,

dovolte mi, abych se na Vás obrátila s následujícím dotazem, na který jsem jinde nenašla odpověď. V případě, že je dlouhodobá pracovní neschopnost ukončena OSSZ po vyčerpání podpůrčí lhůty a pacient není vyléčen, je při vystavení nové neschopenky hned následující den nárok na nemocenskou? Příklad původní neschopenka ukončena dne 10.4.2014, nová neschopenka vystavena od 11.4.2014. Dotaz: je nárok na nemocenskou od 11.4.2014? Děkuji Vám za vyjádření, nikde jsem neobjevila odpověď na tento dotaz, ani na infolinkách. 

 

Jana

Odpověď:

Dobrý den,

v zásadě platí pravidlo, že po uplynutí podpůrčí doby již nemáte nárok na nemocenské. To platí i v případě, že Vám bude vystavena nová neschopenka, do podpůrčí doby se započítávají předchozí období pracovní neschopnosti, pokud spadají do doby jednoho roku před vznikem pracovní neschopnosti.

Na prodloužení podpůrčí doby není právní nárok, je to možné pouze ve výjimečných případech, pokud lze očekávat, že osoba v krátké době, nejdéle však do 350 dní, nabude opět pracovní schopnost. Tato žádost se podává na příslušné okresní správě sociálního zabezpečení.

Vaše Férová nemocnice

5.11.2014

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS