Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Nemocenská a invalidní důchod

Dobrý den, od 8. 3. 2013 se můj muž léčí na onkologii (rakovina varlat, prognóza nejistá). Můj dotaz zní: do kdy bude dostávat nemocenskou a může požádat o invalidní důchod, i když ještě bere nemocenskou? Děkuji.

jiri

Odpověď:

Dobrý den, 

co se týče první části Vašeho dotazu, tedy do kdy bude Váš manžel pobírat nemocenské: 

Délka dočasné pracovní neschopnosti závisí na zdravotním stavu Vašeho manžela, který posuzuje ošetřující lékař. Nárok na nemocenské vzniká od 22. kalendářního dne trvání dočasné pracovní neschopnosti do konce dočasné pracovní neschopnosti. Maximálně však může podpůrčí doba pro poskytování nemocenské trvat 380 kalendářních dní, a to od vzniku pracovní neschopnosti. Prakticky lze tedy říci, že: 

- první tři dny dočasné pracovní neschopnosti zaměstnanec nemá nárok ani na náhradu mzdy, ani na nemocenskou 

- od 4. dne do 21. dne zaměstnanec pobírá náhradu mzdy nebo platu ze strany zaměstnavatele

- od 22. dne zaměstnanec přestane pobírat náhradu mzdy a vzniká mu nárok na nemocenské. Nemocenské pobírá do konce pracovní neschopnosti, nejdéle však do 380. dne od vzniku pracovní neschopnosti. Reálně je tedy možné pobírat nemocenské maximálně 359 dní.

Z Vašeho dotazu není zcela jasné, zda pracovní neschopnost Vašeho manžela začala 8. 3. 2013 či zda začal v toto datum pobírat nemocenské. Jestliže 8. 3. 2013 začala jeho pracovní neschopnost a ošetřující lékař nestanovil Vašemu manželovi dobu pracovní neschopnosti kratší, bude pobírat nemocenské do 22. 3. 2014. Jestliže začal 8. 3. 2013 pobírat nemocenské, bude je pobírat do 1. 3. 2013. 

 
Co se týče druhé části Vašeho dotazu, tedy zda lze požádat o invalidní důchod při pobírání nemocenského
 
Podat žádost o invalidní důchod je možné i při pobírání nemocenského. Uznáním invalidity okresní správou sociálního zabezpečení však dočasná pracovní neschopnost zpravidla končí, a to za 30 dní ode dne následujícího po dni uznání invalidity. Ukončením dočasné pracovní neschopnosti pak končí i nárok na pobírání nemocenského.
Ve Vašem případě však zřejmě k žádné kolizi nedojde. Pracovní neschopnost a s ní spojený nárok na nemocenské totiž dle výše zmíněného výpočtu skončí ještě před uznáním invalidity. Přiznání invalidního důchodu okresní správou sociálního zabezpečení totiž trvá obvykle zhruba tři měsíce. Naopak se tedy zřejmě dostanete do situace, kdy po určitou dobu již nebudete mít nárok na nemocenské a na přiznání invalidního důchodu teprve budete čekat. 
 
Více informací např. o podmínkách pro nárok na invalidní důchod, jeho stupních či počítání jeho výše lze nalézt například na stránkách České správy sociálního zabezpečení. Na ČSSZ se můžete obrátit i telefonicky s konkrétním dotazem, a to na čísle 257 062 890 v případě dotazů ohledně důchodového pojištění a 840 406 040 v případě nemocenského pojištění. 
 
Vaše Férová nemocnice 
 
 

 

20.2.2014

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS