Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Nemocenská a mateřská mohou na sebe navazovat?

Dobrý den,

chtěla bych se zeptat čistě teoreticky. Mám rodičovskou dovolenou na 3 roky. Pokud znovu otěhotním a synovi bude kolem 3 let a smlouva v práci mi skončila v průběhu rodičovské, jak se to potom řeší? Mohu jít na neschopenku i když nejsem už zaměstnaná? Nebo musím na úřad práce? A mám nárok na mateřskou?

Děkuji za odpověď

Ivet

Odpověď:

Dobrý den, 

jedinou možností, jak může pracovně právní vztah skončit v průběhu čerpání rodičovské dovolené, je pracovní poměr na dobu určitou (oproti pracovnímu poměru na dobu neurčitou). Pokud je Váš pracovní poměr tímto způsobem ukončen v době čerpání rodičovské dovolené, na běh rodičovské dovolené, ani na čerpání dávek vliv nemá. 

Co se týče možnosti "jít na neschopenku" je otázkou, zda myslíte čerpání nemocenské či čerpání ošetřování člena rodiny (dítěte). K možnosti čerpání těchto dávek je vždy nutné, aby osoba byla účastna nemocenského pojištění. V případě ošetřovného, je pak ze zákona výslovně stanoveno, že se týká pouze zaměstnanců. Co se týká nemocenské, čerpat ji může zaměstnanec, případně osoba samostatně výdělečně činná na základě dobrovolné účasti na nemocenském pojištění.

Po vyčerpání rodičovské dovolené, pokud si v průběhu nenaleznete nové zaměstnání, bude pro Vás vhodné přihlásit se na úřad práce, do doby, než naleznete zaměstnání. V době čerpání rodičovské dovolené do věku 4 let dítěte, se tato doba považuje za náhradní dobu zaměstnání, tedy Vám vznikne nárok na podporu v nezaměstnanosti.

Pokud v průběhu čerpání rodičovské dovolené znovu otěhotníte, vznikne Vám opět nárok na čerpání další rodičovský příspěvek. V takovém případě je možné rozvrhnout si čerpání této finanční podpory tak, aby to bylo finančně výhodné, abyste vyčerpala celou částku před nástupem na rodičovskou dovolenou s druhým dítětem. Výši čerpané částky si můžete upravit.

S pozdravem

Vaše Férová nemocnice

 

9.3.2017

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS