Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Nemocenská přes 12 měsíců

Dobrý den,

loni jsem utrpěla úraz, byla jsem v pracovní neschopnosti. Když mi bylo lépe fyzicky, přidaly se psychické obtíže. Psychiatr navázal plynule další neschopenkou. Neschopnost bude brzy celkem 12 měsíců. Psychiatr mě ještě nechce pustít do práce. Chce mě ještě měšíc či dva nechat doma. Jak se postupuje v tomto případě? Musím někam k posudkovému? Jsem v tzv. ochranné lhůtě, v době úrazu jsem byla ve zkušební době a zaměstnavatel poměr ukončil.

Děkuji moc.

danarastova

Odpověď:

Dobrý den,

podpůrčí doba pro pobírání dávky nemocenského pojištění může dle §26 zákona o nemocenském pojištění trvat nejdéle 380 dní ode dne vzniku dočasné pracovní neschopnosti. Po uplynutí této lhůty je však možné požádat o její prodloužení, pokud lze očekávat, že pojištěnec v krátké době nabude pracovní schopnost (viz §27).

Žádost o prodloužení podpůrčí doby se podává na okresní správu sociálního zabezpečení podle sídla Vašeho zaměstnavatele. Formulář žádosti o prodloužení naleznete na stránkách České správy sociálního zabezpečení.  Prodloužení je možné nejvýše o dalších 350 dní. Okresní správa sociálního zabezpečení může rozhodnout i opakovaně, přičemž jednotlivé prodloužení výplaty nemocenského nesmí být delší než 3 měsíce.

Žádost je vhodné podat 1 měsíc před uplynutím podpůrné doby, nejpozději do 3 měsíců ode dne, kterým podpůrčí doba uplynula. Je možné, že pro vydání rozhodnutí o prodloužení podpůrčí doby bude potřeba, aby byl Váš zdravotní stav přezkoumán lékařskou posudkovou službou.  Můžete tedy obdržet výzvu dostavit se k posouzení zdravotního stavu a pracovní schopnosti lékařem lékařské posudkové služby. Ten si může vyžádat vyjádření o Vašem stavu i od Vašeho ošetřujícího lékaře.

V případě negativního rozhodnutí o prodloužení podpůrčí doby je možné podat ve lhůtě 15 dní odvolání u okresní správy sociálního zabezpečení, která o neprodlužení podpůrčí doby rozhodla.

Více informací například zde.

S pozdravem,

Vaše Férová nemocnice

15.9.2017

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS