Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Nemocenská ze zahraničí (Německa) jak dlouho můžu být v dočasné pracovní neschopnosti?

Dobrý den,

mám takový problém jsem zaměstnána v Německu, ale žiji v ČR, již jsem dlouhodobě nemocná bude to už rok, můj lékař mi prý bude muset ukončit neschopnost, ale já mám stále bolesti a nemohu nic dělat, vyplácí mě německá pojišťovna, můžete mi poradit, co mám dělat, a jak dlouho mohu na Německo marodit, nejsem schopna práce.

Děkuji

xxx

Odpověď:

Dobrý den,

Odpověď na Vaší otázku nalezneme z části na webu České správy sociálního zabezpečení, viz zde:

Jak se vystaví pracovní neschopnost do ciziny - zaměstnanci pojištěnému v cizině (stát EU), který pobývá v ČR?

Tento zaměstnanec se dostaví v ČR k lékaři, který mu vystaví český tiskopis „Rozhodnutí o DPN“ stejným způsobem jako u českých pojištěnců a zároveň na tiskopisu „Potvrzení o trvání dočasné pracovní neschopnosti nebo karantény“ vyznačí pravděpodobnou dobu trvání DPN. Zaměstnanec následně zašle díly III. a IV. Rozhodnutí o DPN příslušné instituci v jiném členském státě, díl II. si ponechá. Při ukončení DPN pak zaměstnanec odevzdává ošetřujícímu lékaři díl II. a od ošetřujícího lékaře obdrží díl V., který následně zašle příslušné instituci státu, ve kterém je zaměstnanec pojištěn. Na základě těchto dokladů by měl stát pojištění zajistit zaměstnanci výplatu dávky v nemoci.

Z uvedeného pro nás vyplývá, že lékař postupuje při posuzování trvání dočasné pracovní neschopnosti (DPN) stejně jako by posuzoval DPN zaměstnance v ČR. DPN tak může být ukončena pouze ze zákonem stanovených důvodů, tyto důvody nalezneme v zákoně o nemocenském pojištění v § 59, viz zde. Žádný ze zákonem uvedených důvodů neobsahuje nutnost pro lékaře ukončit DPN po jednom roce. Zeptejte se proto Vašeho ošetřujícího lékaře, z jakého důvodu chce Vaší DPN ukončit. Pokud s tímto důvodem nebudete souhlasit, můžete se proti ukončení DPN ohradit, postup naleznete zde

Doba po, kterou Vám bude vypláceno nemocenské záleží na německé právní úpravě na základě informací uvedených, zde se domníváme, že Vám má být nemocenské vypláceno až po dobu 78 týdnů na rozdíl od českých 380 dní (55ti týdnů).

Pokud uvedené shrneme, tak DPN Vám může lékař ukončit pouze ze zákonem stanovených důvodů a mezi těmito důvody není to, že DPN trvá déle než 1 rok. Doba pobírání nemocenského se bude odvíjet od Německé právní úpravy a pravděpodobně bude trvat 78 týdnů.

S pozdravem

Vaše Férová nemocnice

 

21.9.2016

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS