Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Nemocenské dávky po vyčerpání podpůrčí doby

Dobrý den. Prosím o radu. Jsem od 4.6.2014 v pracovní neschopnosti se zápočtem nemocí od 27.8.2013 do 3.3.2014. Nyní jsem dostala dopis z PSSZ, že podpůrčí doba 380 dní uplyne dnem 29.10.2014 včetně. Jsem těhotná a od 30.10.2014 mám neschopenku z gynekologie, protože jde o rizikové těhotenství. Budu mít nárok na vyplácení nemocenských dávek? Děkuji za odpověď.

Daisy

Odpověď:

Dobrý den,

v zásadě platí pravidlo, že po uplynutí podpůrčí doby již nemáte nárok na nemocenské. V případě,že Vám bude vystavena nová neschopenka, se do podpůrčí doby započtou předchozí období pracovní neschopnosti, která spadají do doby jednoho roku před vznikem pracovní neschopnosti. Od vzniku nové pracovní neschopnosti se začne znovu počítat podpůrčí doba, do které se ale započítají období Vaší předchozí pracovní neschopnosti. Doporučujeme Vám kontaktovat PSSZ a informovat se o přesné době, za kterou Vám náleží nemocenská. Kontakty naleznete zde.

Po uplynutí podpůrčí doby je možné požádat o její prodloužení. Na prodloužení není právní nárok, přiznává se ve výjimečných případech. Základní podmínkou je, že lze očekávat, že osoba v krátké době, nejdéle v době 350 dnů od uplynutí podpůrčí doby, nabude opět pracovní schopnost. Na základě Vámi uvedených informací se domníváme, že tuto podmínku splňujete, ale ani to nemusí znamenat automaticky prodloužení podpůrčí doby. O toto prodloužení můžete žádat i opakovaně, vždy nejdéle na dobu 3 měsíců. Tato žádost se podává na příslušné správě sociálního zabezpečení (pro Vás u PSSZ).

Vaše Férová nemocnice

13.11.2014

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS