Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Neomezené vycházky

Dobrý den, mám dotaz ohledně poskytnutí neomezených vycházek. Jsem v PN již 4. měsíc. V listopadu jsem byla přepadena a bylo mi způsobeno těžké ublížení na zdraví s kontuzí mozku. V nemocnici jsem strávila 6 týdnů. Nyní bych se ráda začala vracet do reality, vycházky sice mám ale mám fobie z lidí, strach z různých věcí a vzhledem k tomu, že jsem z Prahy, lidem tady téměř nelze uniknout. Psychicky jsem na tom velice špatně, doma na mě všechno padá, když si chci vyrazit ven, musím mít doprovod, který samozřejmě nemá třeba čas v mých stanovených vycházkách a cítím, že bych potřebovala i na nějaký čas do přírody, kde bych mohla posílit svoji psychiku.

Bylo mi ale řečeno mým lékařem, že bych musela být onkologicky nemocná, abych měla neomezené vycházky. Nevím, jak mám trénovat návrat do reality a posílit si psychiku, když jsem většinu dne zavřená jen doma. Tedy dokud jsem ani nemohla chodit ven, i když vycházky jsem měla, ale fyzicky jsem to nezvládala, byla jsem na tom psychicky lépe, ale nemohu přeci zůstat zavřená celý život doma.


Chtěla jsem se zeptat, opravdu platí zákon (třeba je nějaký nový), že ani na psychické problémy tyto vycházky napsat nejde? Bylo mi řečeno, že kdybych měla neomezené vycházky, že to znamená, že mohu jít i pracovat. Mám závratě, stále nález na mozku ale chtěla bych se začít zařazovat do reality a nežít ve svém uzavřeném vakuu. Zajímal by mě Váš názor. Moc děkuji

Janne

Odpověď:

Dobrý den,

vycházky Vám může ošetřující lékař povolit nejvýše v celkovém rozsahu 6 hodin denně, a to v době od 7 hodin do 19 hodin; přitom vymezí konkrétní časový úsek nebo časové úseky těchto vycházek.Požádejte svého lékaře o vypsnání vycházek na maximální možnou dobu s ohledem na váš zdravotní stav. Výjimečně mohou být povoleny i neomezené vycházky. Výjimečně může ošetřující lékař v případech povolit v případě, kdy mimořádně náročný léčebný plán nebo celkový zdravotní stav neumožňují pojištěnci, aby využil pevně stanovenou dobu vycházek, aby si volil dobu vycházek podle svého aktuálního zdravotního stavu. K tomuto je potřeba získat také souhlas České správy sociálního zabezpečení. O toto povolení žádá váš lékař na vaši žádost. Požádejte tedy  vašeho lékaře o sepsání této žádosti. Rozhodněn není pravdou, že neomezené vycházky mohou mít pouze onkologičtí pacienti.

Záleží tedy pouze na posouzení Vašeho ošetřujícího lékaře. Režim může být lékařem také změněn v souladu se změnou zdravotního stavu.  Podrobnosti naleznete zde. Můžete se zkusit s Vaším ošetřujícím lékařem dohodnout, aby Vám napsal žádost na neomezené vycházky nebo časový úsek vycházek na jednotlivé dny tak, aby Vám to vyhovovalo.

S pozdravem

Vaše Férová nemocnice

14.3.2014

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS