Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Nesouhlas s diagnózou psychiatra

Dobrý den,

můj otec mě odvedl do blázince, kde si mě nechali cca měsíc a poté jsem docházel k psychiatričce. Ta mi nedala právo nahlédnout do mé dokumentace a myslím že ona mi napsala že mám paranoidní schizofrenii a už do mě pumpovala prášky. Já je odmítl. A řekl, že je nepotřebuji, a ona řekla, že když se nebudu léčit, sebere mi řidičák, a tak se stalo. Poslala mě na nějaké psychotesty, které jsem bohužel neudělal. Nad těmito testy za 2500 Kč se dalo jen nevěřícně kroutit hlavou. S autem neměly nic společného, byly na počítači. A tak mi magistrát pozastavil řidičský průkaz.Tak jsem šel k jinému psychiatrovi, ten mi taky nepomohl, naopak jí dal za pravdu, a teď chodím od jednoho k druhému a žádný mi ho nechce vrátit a ani mi nevěří, že jsem zdravý. S žádným se nedá domluvit, že když si dojdu znovu na psychotesty a udělám je, že mi ho vrátí. Jsem v začarovaném kruhu. A nevím jak dál. Nemocný nejsem a prášky jíst nechci, dokud je nepotřebuji.


Potřeboval bych poradit jak se mám zbavit této diagnózy? A potřebuji i řidičský průkaz jsem řidič z povolání.
Kde si můžu stěžovat? Existuje nějaký normální psychiatr, který by mi ho vrátil? A kdo mi může pomoci, a co pro to mám udělat ? Jaké mám možnosti?

Pan

Odpověď:

Dobrý den,

řidičské oprávnění vám může být pozastaveno, pouze pokud lékař shledá, že trpíte nějakou z nemocí podle vyhlášky č. 177/2004 Sb., Přílohy č. 3. Váš lékař pravděpodobně shledal, že trpíte paranoidní schizofreníí, což je jedna z nemocí vylučující způsobilost k řízení motorových vozidel. Doporučuje Vám situaci konzultovat s Vaším psychiatrem, zjistit, zda se nemůžete léčit jinak, než léky.

Pokud však s určenou diagnózou nesouhlasíte, máte právo nechat svůj zdravotní stav přezkoumat. V takovém případě potřebujete získat kladný posudek od svého praktického lékaře, nikoli psychiatra. Praktický lékař s Vámi provede potřebné testy a pokud Vám vydá kladný posudek můžete následně požádat magistrát o navrácení řidičského oprávnění v rámci správního řízení. Tento posudek podávaný na magistrát nesmí být starší 30-ti dnů.

Vaše Férová nemocnice

..

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS