Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Neúplné informace od závodní lékařky

Dobrý den, mám dotaz ohledně posouzení nemoci z povolaní. Po zavodní lékařce je požadován výpis z mé dokumentace a kopie zpráv k onemocnění, které ma být řešeno. Jak se mám bránit nebo postupovat, když tato lékařka mně nepředala všechny zprávy, které má ode mě k dispozici k této nemoci (vždy jsem ji odevzdával od mého ošetřujícího specialisty). Děkuji za vaší brzkou odpověď.

caveman

Odpověď:

Dobrý den,

pokud máte dojem, že lékařka neplní své povinnosti, můžete si na její chování stěžovat. Nejprve se však obraťte přímo na ni a požadujte vydání všech zpráv, které jste jí poskytl a případně požadujte vysvětlení, proč zprávy nepředala. Je dobré poznamenat, že je vhodné mít u sebe vždy kopie těchto zpráv, než je poskytnete nějakému lékaři.

Pokud lékařka své povinnosti neplní řádně a nechce Vám vyhovět, můžete si na ni stěžovat u vedoucího zařízení, ve kterém pracuje, případně přímo u lékařky. Pokud lékařka nebo vedoucí zařízení Vaší stížnosti nevyhoví, můžete podat odvolání ke krajskému úřadu - ten přezkoumá její postupy. Vzory stížností naleznete na stránkách Férové nemocnice zde. Ve stížnosti uveďte, že lékařka má povinnost vést Vaší zdravotnickou dokumentaci v celku a správně, přičemž se domníváte, že tuto svou povinnost neplní.

Pokud se ke zprávám nedostanete přes závodní lékařku, je možné si požádat o kopii zpráv u specialisty. Ten Vám může poskytnout veškerou dokumentaci, kterou o Vás vede. Může však požadovat určitý poplatek za pořízení kopie.

Vaše Férová nemocnice

25.9.2014

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS