Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Nevhodné jednání lékařky

Dobrý den,

mám zdravotní potíže s žaludkem, po spoustě vyšetřeních kde nic nenašli, došli k závěru, došli k závěru, že to bude psychický problém. Na doporučení lékaře jsem navštívila psychiatrii, kde jsem požádala o pomoc, případně léky.

Jelikož to bylo v nemocnici, tak si lékařka vyjela komplet mojí zdravotní dokumentaci, kde mimo jiné se dočetla, že mám zvýšené jaterní testy. Hned mě osočila, že jsem alkoholička aniž by se informovala či jinak řešila důvod špatný jaterních testů. Při dnešní návštěvě nemocnice se ke mně lékaři chovali neeticky jelikož mám v záznamech napsáno, že jsem alkoholička.

Upozorňuji, že alkohol neužívám, a jaterní testy jsou špatné díky jiným faktorům. Jak mám pokračovat dál? Všude mám napsáno, že jsem alkoholička a lékaři se ke mně tak chovají odměřeně a neodborně. Chtěla bych podat stížnost na již zmíněnou paní doktorku, protože tohle si nenechám líbit. Prosím o radu.

Děkuji

1080

Odpověď:

Dobrý den,

ze situace kterou jste popsala je zřejmé, že zdravotnický personál se k Vám nechová tak, jak by ze zákona měl. Jako pacient máte právo na úctů a důstojné zacházení dle § 28 odst. 3 písm. a) zákona o zdravotních službách.

Zvýšené hodnoty jaterních testů mohou být způsobeny i jinými důvody než konzumací alkoholu (špatnou stravou , nemocí). Na samotné posouzení, zda je pacient závislý na alkoholu, nepostačuje jenom náhlednutí do výsledků jaterních testů, ale je zapotřebí vykonat důslednejší vyšetření, a pak až výsledky těchto testů zapsat do zdravotní dokumentace.

Chování lékařů na základě špatného posouzení psychiatričky taky není v pořádku a neoprávňuje je chovat se k Vám neuctivě.

Podání stížnosti je ve Vašem připadě zcela v pořádku. Můžete tak učinit na základě § 93 odst. 1 písm. a) zákona o zdravotních službách a stížnost podat ve zdravotnickém zařízení, ve kterém došlo k porušení Vašich práv. Nabízí se také možnost podání stížnosti u České lékařské komory.

Co se týče záznamu v zdravotní dokumentaci ohledně závislosti na alkoholu, doporučovali bychom zažádat o nové vyšetření které by prokázalo, že na alkoholu závislá nejste. Zákon bohužel neumožňuje vymazat záznam ze zdravotní dokumentace, a tím pádem může být Vás problém závažnější, než se může na první pohled zdát. 

S pozdravem,

Vaše Férová nemocnice

2.8.2017

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS