Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Nezjištěná nemoc a návrat do práce

Dobrý den,

mamka je už rok doma s nohou, na kterou nemůže došlápnout. Bohužel lékař na nic nepřišel a s tvrzením že si vymýšlí, ji chce poslat do práce. Co v téhle situaci dělat? Má problémy dojít do obchodu. Už jsme zoufalé, byla na tolika vyšetření a nic.

Děkuji

Ivana

Odpověď:

Dobrý den,

ošetřující lékař Vaší maminky rozhoduje o vzniku a zániku nemocenské a došel-li k závěru, že zdravotní stav Vaší maminky se stabilizoval a  již umožňuje nástup do práce, může její nemocenskou ukončit. Nesouhlasíte-li s tímto rozhodnutím, můžete do tří dnů ode dne obdržení posouzení podat návrh na přezkoumání. Návrh se podává prostřednictvím ošetřujícího lékaře k vedoucímu zdravotnického zařízení. To znamená, že návrh musíte adresovat vedoucímu zdravotnického zařízení, ale návrh předáte ošetřujícímu lékaři, který jej následně sám předá vedoucímu. (Pokud lékař nemá vedoucího, podává se návrh přímo ošetřujícímu lékaři.) Jestliže vedoucí (případně přímo ošetřující lékař) návrhu nevyhoví, postoupí jej do pěti dnů příslušnému správnímu úřadu. Tím je ten orgán, který zdravotnické zařízení zřídil nebo registroval. Většinou se jedná o krajský úřad nebo ministerstvo zdravotnictví. Ten odvolání buď zamítne, nebo posouzení zruší a vrátí k vydání nového nebo doplňujícího.

Jestliže Vaše maminka je na nemocenské již 1 rok, je možné, že se jí blíží ke konci podpůrčí doba. Zákonná podpůrčí doba je 380 kalendářních dní, během kterých má nárok na nemocenské dávky. Jestliže bude Vaše maminka na nemocenské po uplynutí této doby, tak ji přestanou být vyplácený nemocenské dávky. Vaše maminka může požádat o vyplácení nemocenského po uplynutí podpůrčí doby. O žádosti o prodloužení podpůrčí doby se více dozvíte zde, ovšem dle naších informací česká správa sociálního zabezpečení těmto žádostem nevyhovuje často.

Jestliže Vaší mamince nebude prodloužena nemocenská a její žádosti o vyplácení nemocenské po uplynutí podpůrčí doby nebude vyhověno, můžete také zkusit zažádat o invalidní důchod. Invalidní důchod je dávkou, kterou vyplácí okresní správa sociálního zabezpečení. V současnosti rozlišujeme tři stupně invalidního důchodu v závislosti na poklesu pracovní neschopnosti. Protože se náš tým skládá jenom z právníků a není zde žádný lékař, nedokážeme Vám říci, jaké jsou Vaše šance na získání invalidního důchodu. Žádost můžete podat okresní správě sociálního zabezpečení. Kontakty na ni naleznete zde. O tom, zda máte nárok na invalidní důchod, pak rozhoduje lékař lékařské posudkové služby pověřený posuzováním zdravotního stavu pro příslušnou okresní správu sociálního zabezpečení.

V neposlední řadě může Vaše maminka přejít k jinému ošetřujícímu lékaři. Podle zákona o veřejném zdravotním pojištění má každý pojištěnec právo na výběr lékaře či jiného odborného pracovníka ve zdravotnictví a zdravotnického zařízení, kteří jsou ve smluvním vztahu k příslušné zdravotní pojišťovně. Tzn., že si můžete vybrat lékaře dle vlastní úvahy, avšak pouze takového, který má smlouvu s Vaší zdravotní pojišťovnou. Jediným zákonným omezením tohoto práva je tříměsíční lhůta. Jinak řečeno, změnit svého lékaře můžete pouze jednou za 3 měsíce. Žádná další omezení, jako např. probíhající pracovní neschopnost, zákon neuvádí. Proto i v pracovní neschopnosti (samozřejmě i po jejím ukončení) máte právo na výběr lékaře (tedy na jeho změnu), přičemž předání potřebné zdravotnické dokumentace je věcí lékařů.

Doufáme, že se zdravotní stav Vaší maminky brzy zlepší.

S pozdravem,

Vaše Férová nemocnice

29.4.2015

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS