Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Odjezd na delší dobu při nemocenské

Dobrý den, mám přítele, který uz půl roku marodi se sarkoidozou. Chtěla bych mu k narozeninám koupit 5 denni pobyt v chatce u vody, kde by mohl chytat ryby.Proto by mě zajímalo, zda je to možné. Nemá přece žádnou chřipku, aby musel sedět pořád doma. A protože v brzké době čekáme narození potomka a přítel by chtěl byťbýt u porodu, chtěla bych vědět jak se řeší situace, kdyby porod nastal mimo vycházky. Děkuji za odpovědi Serverová

seve.pa@seznam.cz

Odpověď:

Dobrý den,

v době dočasné pracovní neschopnosti má každý povinnost dodržovat režim dočasně práce neschopného pojištěnce. To zahrnuje hlavně dodržování individuálně stanoveného léčebného postupu a mimo jiné další povinnosti povinnost zdržovat v místě pobytu a dodržovat rozsah a dobu povolených vycházek. Místo pobytu je místo, které pojištěnec sdělil ošetřujícímu lékaři při vzniku dočasné pracovní neschopnosti, nebo místo, na které změnil místo pobytu. Toto platí pro všechny dočasně práce neschopného pojištěnce stejně, ať se léčí s čímkoli, rozdíl může být pouze v rozsahu a době vycházek.

Místo pobytu jde změnit s předchozím souhlasem ošetřujícího lékaře. Ale dovolená asi není důvodem ke změně místa pobytu. V tomto případě bych Vám poradila obrátit se na příslušnou okresní správu sociálního zabezpečení a poradit se tam. Případně se poraďte s ošetřujícím lékařem o možnosti volit dobu vycházek podle aktuálního zdravotního stavu pojištěnce. Více informací se můžete dočíst zde. To je ale velice výjimečný postup.

Ohledně Vašeho dotazu s účastí na porodu mimo stanovené vycházky bych Vás také odkázala spíš na okresní správu sociálního zabezpečení, protože zákon nestanovuje výjimky z povinnosti zdržování se v místě pobytu a dodržování předepsaných vycházek.

Call centrum nemocenského pojištění na správě sociálního zabezpečení vyřizuje dotazy veřejnosti a poskytuje informace o dávkách nemocenského pojištění (nemocenské, peněžitá pomoc v mateřství, ošetřovné, vyrovnávací příspěvek v těhotenství a mateřství) na telefonním čísle 571 811 081. Doporučujeme Vám dotaz konzultovat právě s nimi.

Vaše Férová nemocnice   

17.7.2015

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS