Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

odmitnuti neschopenky

Dobrý den.

 

Mám dotaz. Byl jsem u doktora, který mi ode dne 1.11.2017 vystavil neschopenku a já ji druhý den odevzdal zaměstnavateli. Ten mi ji vrátil zpět do ruky s tím, že ji nechce. Nejsem ve zkušební době a zaměstnavatel mě chce vyhodit.

Co mám prosím dělat, když odmítá přijmout moji neschopenku?

Děkuji.

Dominic

Odpověď:

Dobrý den.

nepříjmutí neschopenky zaměstnavatelem je poněkud zvláštní. Podle zákona nemá na něco takového zaměstnavatel nárok. Jediné, co by mohl zaměstnavatel udělat, by bylo podání podmětu ke kontrole důvodnosti trvání pracovní neschopnosti příslušnému orgánu nemocenského pojištění, podle zákona o nemocenském pojištění § 65 dostupný zde.

Každopádně kvůli odmítnutí, které podnikl Váš zaměstnavatel, můžete podat podmět ke kontrole na Státní úřad inspekce práce. Postup podání dostupný zde.

V každém případě, na trvání neschopenky nemá odmítnutí zaměstnavatele žádný vliv. Máte tedy nárok na vyplácení nemocenské. Zároveň jste v ochranné lhůtě, ve které Vám nemůže Váš zaměstnavatel dát výpověď. Určuje tak zákoník práce v § 53, dostupný zde.

Jediné, v čem by mohl být problém, tak v komunikaci s OSSZ. O nemocenské totiž sociální správu informuje zaměstnavatel pomocí elektronického podání. Pokud ji však nepříjmul, pak ji evidentně ani neposlal na OSSZ. Zkuste tedy ještě jednou kontaktovat svého zaměstnavatele a zkuste se s ním domluvit. Pokud bude trvat na svém stanovisku, budete muset poslat neschopenku na OSSZ osobně Vy sám. Vyhnete se tak případným potížím, které by mohly vlivem nedostatečné komunikace Vašeho zaměstnavatele s OSSZ vzniknout. 

S pozdravem,                                                                                                 

Vaše Férová nemocnice

22.11.2017

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS