Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Odvolání proti zákazu celodenních vycházek

Dobrý den,

je možné se odvolat proti rozhodnutí zákazu celodenních vycházek? Pokud ano, tak kam?
Mám důchod 3 stupně, ale jsem i tak zaměstnána v Družstvu invalidů. Jen pro dlouhodobou nemoc, pes se mi před rokem snažil ukousnout pravou ruku v zápěstí, mám i přes to stále neschopenku, i když žádná OSSZ mi nic neplatí.

Stále rehabilituji, a mezitím se i starám o mamku nemocnou Alzheimerovou chorobou. Většinou jsem částečně doma v době vycházek, zbytek na rehabilitaci a u mamky v nemocnici, učím ji řešíme rébusy a pod aby mozek trochu reagoval a nemoc nepokračovala tak rychle.

Včera jsem tu měla kontrolu a samozřejmě jsem byla zrovna v nemocnici, kam jsem mamce vezla mateří kašičku na užívání a trochu se s ní pobavila. Nemohu být doma přesně v uvedenou dobu, neschopenku mám částečně protiprávně, jako omluvenku a lístky na peníze posílám zaměstnavateli jen jako potvrzení. Lékař mi celodenní vycházky napsat nechce a já nevím, co dělat.

Zaměstnavatel nestojí o to abych ukončila pracovní poměr, protože do konce roku, se určitě do práce vrátím. Nevím jaký je postih pro člověka, co nebyl mimo vycházky doma, když ho nikdo nevyplácí, ale nechci dělat zaměstnavateli další problém.

Můžete prosím poradit, jak tento hlavolam vyřešit?

Moc a moc děkuji.

modry.drak

Odpověď:

Dobrý den,

Mohu vás ubezpečit, že zaměstnavateli problémy nepřidáváte. Kontrolu dodržování léčebného režimu provádí zaměstnavatel prvních 14 dní nemocenské. Může touto kontrolou pověřit i jinou osobu, ale kontrola je prováděna z jeho iniciativy. Postihy v případě nepřítomnosti jsou pracovně-právního charakteru. A můžou vést až k výpovědi. Pokud tedy nemá v prvních 14 dnech zaměstnavatel zájem vás kontrolovat nikdo jiný to dělat nebude, a pokud nemá zájem vás propustit tak předpokládám, že kontrolu provádět nebude.

15. den, kdy je běžně vzniká nárok na vyplácení nemocenské se možnost kontroly nemocného přenáší na Českou správu sociálního zabezpečení. V případě, že vás nezastihnou na vámi nahlášené adrese pošlou zprávu o kontrole vám, vašemu zaměstnavateli a plátci dávek. Pokud svou nepřítomnost nezdůvodníte, může to vést k zrušení výplaty dávek.

Ale pokud ve vašem případě žádné dávky nepobíráte, z důvodu, že pobíráte invalidní důchod 3. stupně, vás zrušení vyplácení dávek nemusí trápit.

S pozdravem 

Vaše férová nemocnice

30.6.2017

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS