Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Opakované přeřazení z důvodu nemoci z povolání

Dobrý den,

od roku 2001 pracuji u firmy, kde mi v roce 2005 byla uznána nemoc z povolání. Jedná se o profesní alergickou rýmu, která vznikla jako následek několikaletého ručního letování. Byla jsem přeřazena na jinou práci, avšak v rámci jedné dílny. Moje obtíže se zmírnily, zcela však vymizely až v průběhu mé šestileté rodičovské dovolené. Po návratu z RD zpět do zaměstnání v květnu 2016, mi byl závodním lékařem vystaven posudek, že jsem dlouhodobě pozbyla schopnost vykonávat tuto práci z důvodů nemoci z povolání.

Z tohoto důvodu jsem byla přeřazena na úklidové práce nevýrobních a venkovních prostor firmy.
Závodní lékař souhlasil s podmínkou, že vyhnu kontaktu původními alergeny z pracoviště. Doslova napsal "vadí i vzdušný přenos".

Moje obtíže se však po návratu do firmy opět zhoršily. Znovu trpím rýmou, která se zmírní jen při delším pobytu mimo zaměstnání ( např. dovolená...) Sezóní alergie mám od alergologa vyloučené...

Co mám tedy dělat? Musím souhlasit s dalším přeřazením, když dvě přeřazení nepomohla? Jak postupovat, abych nepřišla o "výhody" uznané nemoci povolání?

Popravdě pracovat už zde ani nechci, nechci trávit život s kapesníkem u nosu a brát doživotně léky na alergii, když vím že se změnou zaměstnavatele se zbavím obojího.

Děkuji za Vaši radu

Lenka

Odpověď:

Dobrý den,

podle zákoníku práce je zaměstnavatel povinen nahradit zaměstnanci škodu nebo nemajetkovou újmu vzniklou nemocí z povolání, jestliže zaměstnanec naposledy před jejím zjištěním pracoval u zaměstnavatele za podmínek, za nichž vzniká nemoc z povolání, kterou byl postižen. 

Pokud v současné době Váš zaměstnavatel uvažuje o Vašem přeložení na místo, které by Vám nezpůsobovalo problémy, které máte, je jen ve Vašem zájmu s ním souhlasit. Pokud byste byla přeložena na místo s menší mzdou, vypočítal by Vás zaměstnavatel náhradu za ztrátu na výdělku. Pokud by pro Vás nenašel vhodné místo, může Vám dát výpověď podle § 52 písm. d) zákoníku práce, kdy by Vám náleželo odstupné ve výši nejméně dvanáctinásobku průměrného výdělku. 

S pozdravem,

Vaše Férová nemocnice

2.11.2016

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS