Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Ošetřování osoby blízké na neschopnosti

Nárok na ošetřovné

Dobrý den, vyčerpala jsem 380 dní podpůrčí doby na neschopence. Poté jsem byla na Úřadu práce, a chtěla bych vědět, zda mám nárok na zaplacení ošetřovného (tzv. paragraf či hlídačenka), když budu s dítětem doma?

Děkuji za odpověď.

Nessie

Odpověď:

Dobrý den,

Váš nárok na ošetřovné se bude odvíjet od toho, zda jste aktuálně zaměstnaná, či nikoliv. Pokud ano, pak budete mít nárok na ošetřovné, pokud jste nyní na Úřadu práce, pak bohužel nikoliv.

Ošetřovné (lidově též hlídačenka či paragraf) spadá do systému nemocenského pojištění. Nárok na něj upravuje zákon č. č. 187/2006 Sb., o nemocenském pojištění. Podmínky pro uplatnění nároku jsou pak podrobně uvedeny v § 39, dle kterého má právo na ošetřovné zaměstnanec, který nemůže pracovat z důvodu:

  1.  ošetřování
  1. dítěte mladšího 10 let, pokud toto dítě onemocnělo nebo utrpělo úraz, nebo
  2. jiného člena domácnosti, jehož zdravotní stav z důvodu nemoci nebo úrazu vyžaduje nezbytně ošetřování jinou fyzickou osobou, nebo členky domácnosti, která porodila, jestliže její stav v době bezprostředně po porodu vyžaduje nezbytně ošetřování jinou fyzickou osobou, nebo
  1. péče o dítě mladší 10 let, protože školské zařízení, jež dítě navštěvuje nefunguje (z důvodu havárie, epidemie či nepředvídatelné události), ve škole je nařízena karanténa.
               

V první řadě je tedy nutné vzít na vědomí, že ošetřovné je oprávněna čerpat pouze osoba aktuálně zaměstnaná, jejíž zaměstnavatel za ni odvádí nemocenské pojištění. Nemají tedy nárok osoby registrované na úřadu práce, osoby samostatně výdělečně činné, ti kdo pracují na dohodu o provedení práce apod.

Další podmínkou nároku na ošetřovné je, že osoba, která jej žádá, žije s ošetřovaným v domácnosti. Tato podmínka se neuplatní v případě ošetřování nebo péče o dítě mladší 10 let rodičem. Ošetřovné nelze poskytnout zaměstnanci na dítě, na které byl uplatněn nárok na peněžité pomoci v mateřství nebo rodičovský příspěvek.

Ošetřovné se poskytuje nejdéle po dobu 9 kalendářních dnů potřeby ošetřování. U zaměstnance, který je svobodný, ovdovělý, rozvedený, jehož manžel či manželka je ve výkonu trestu a má v trvalé péči dítě do 16 let, které neukončilo povinnou školní docházku, pak nejdéle 16 kalendářních dnů. 

K uplatnění nároku na ošetřovné, které vyplácí okresní správa sociálního zabezpečení, je třeba mít k dispozici předepsané dokumenty. Pokud Vaše dítě či člen domácnosti onemocní, zažádejte si u svého zaměstnavatele o formulář s názvem Rozhodnutí o potřebě ošetřování, který vyplní ošetřující lékař. Později Vám lékař vystaví i Potvrzení o ukončení potřeby ošetřování.


S pozdravem,

Vaše Férová nemocnice

11.5.2016

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS