Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Osoba zdravotně způsobilá a její práva v zaměstnání

Dobrý den, jsem osobou zdravotně znevýhodněnou. V zaměstnání pracuji v kolektivu kde nemáme žádnou jinou osobu se zdravotními problémy. Chtěla jsem se zeptat, zda mne může zaměstnavatel hodnotit a srovnávat v rychlosti práci, stejně jako mé kolegyně, které jsou zdravotně v pořádku. Neustále musím poslouchat nestiháte, jste pomalá měla byste stihnout udělat více práce atd. Práce je fyzicky náročná se zvedáním různě těžkých břemen a právě kvůli břemenům jsem dostala statut OZZ, jelikož musím břemena zvedat s opatrností /těžká oční vada/.Děkuji Vám za odpověď a přeji pěkný den.

Janulka

Odpověď:

Dobrý den,

Osoba zdravotně znevýhodněnou je dle ustanovení § 67 odst.3 zákona č. 435/2004 Sb., zákon o zaměstnanosti, osoba, která má zachovanou schopnost vykonávat soustavné zaměstnání nebo jinou výdělečnou činnost, ale její schopnosti být nebo zůstat pracovně začleněná, vykonávat dosavadní povolání nebo využít dosavadní kvalifikaci, jsou podstatně omezeny z důvodu jejího dlouhodobě nepříznivého zdravotního stavu. Posouzení a přiznání statutu osoby zdravotně znevýhodněné s sebou nenese žádný nárok na finanční či jiné kompenzace důsledku zdravotního postižení. Uznání osoby zdravotně znevýhodněné má vztah pouze k dokladování důvodů nemožnosti vykonávat práci v určitém pracovním prostředí, nadstandardním pracovním provozu, nebo na nevyhovujících pracovních pozicích. Za osobu zdravotně znevýhodněnou je považována osoba, jejíž pracovní schopnost poklesla z důvodu dlouhodobě nepříznivého zdravotního stavu nejméně o 20%.

Status osoby se zdravotním znevýhodněním znamená určité zvýhodnění při hledání zaměstnání, pokud je osoba v evidenci úřadu práce. Potom má například nárok na bezplatnou poradenskou činnost zaměřenou na volbu zaměstnání nebo na teoretickou a praktickou přípravu pro výkon vhodného zaměstnání apod. Jiné výhody to pro Vás nemá.

O uznání osoby za zdravotně znevýhodněnou rozhoduje okresní správa sociálního zabezpečení, městská správa sociálního zabezpečení Brno nebo Pražská správa sociálního zabezpečení.

Dle právní úpravy spadají osoby zdravotně znevýhodněné do kategorie osob se zdravotním postižením. Zaměstnavatel, který přijme do pracovního poměru osobu zdravotně znevýhodněnou, může po Úřadu práce České republiky požadovat poskytování hned několika typu příspěvků- příspěvek na zřízení chráněného pracovního místa pro osobu se zdravotním postižením, příspěvek na podporu zaměstnávaní osob se zdravotním postižením na chráněném pracovním místě..

Zákonem či jiným právním předpisem není práce osob zdravotně znevýhodněných nijak omezena nebo zakázána, a to žádnym způsobem. Limitem je tedy pouze konkrétní zdravotní stav, tedy to, zda osoba práci zdravotně zvládá či nezvládá. Oproti zdravým zaměstnancům tak osoba zdravotně znevýhodněná nemá žádny speciálni režim ani zákonem upravené úlevy. Co se týče výkonu práce, obsahu práce vśe se řídi přímo pracovní smlpuvou s konkrétním zaměstnavatelem.

Ve Vašem případe se také může jednat o šikanu na pracovišti.

V takovom případe by Vaše možnosti byli:

  • Můžete se obrátit se stížnosti na zaměstnavatele s požadavkem zjednání nápravy dle ustanovení § 276 odst. 9 zákoníku práce.
  • Dále se můžete domáhat vůči zaměstnavateli, aby dodržoval zásadu rovného zacházení se všemi zaměstnanci dle ustanovení § 16 odst. 1 zákoníku práce.
  • Pokud nedojde k nápravě, je možné kontaktovat příslušný oblastní inspektorát práce, v jehož působnosti je dohlížet na dodržování pracovněprávních předpisů.

Ve Vašem dotaze zmiňujete, že máte těžkou oční vadu, z důvodu které jste dostala statut osoby zdravotně znevýhodněné, právě kvůli zdvíhaní těžkých předmětů. Z Vašeho dotazu je také patrné, že těžké předměty zdvíháte nadále.

Pro výkon každé práce je nutné, aby pro ni byl zaměstnanec zdravotné způsobilý.

Dle ustanovení § 41 odst. 1 písm. a) zákoníku práce, je zaměstnavatel povinný převést zaměstnance na jinou práci, pokud zaměstnanec pozbyl, vzhledem ke svému zdravotnímu stavu podle lékařského posudku dlouhodobě způsobilost konat dále svou dosavadní práci.

 

Vaše Férová nemocnice

31.3.2016

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS