Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Osoba zdravotně znevýhodněná vs. uznaná nemoc z povolání

Dobrý den, měl bych 2 otázky: 1)mají Okresní správy sociálního zabezpečení nějakou metodiku na posuzování osob zdravotně znevýhodněných? Našel jsem pouze pár zmínek v § 67 zák.č. 435/2004 Sb. o zaměstnanosti. 2)jedná se u uznané nemoci z povolání o dlouhodobě nepříznivý zdravotní stav? Z § 61- 65 zák.č. 373/2011 Sb. o specifických zdravotních službách mi to tak vyplývá: nemoc z povolání musí po uznání i nadále splňovat podmínky pro uznání nemoci z povolání. O statut osoby zdravotně znevýhodněné jsem požádal, protože mám uznanou nemoc z povolání (kontaktní alergický ekzém).Vzhledem k nemoci z povolání nemohu pracovat ve výrobě, kde se používají chemické látky a emulze. Jedná se zejména o automobilový průmysl, kde je v současnosti největší šance získat práci. Z posledního zaměstnání jsem byl pro nemoc z povolání propuštěn. Z důvodu nemoci z povolání mám horší uplatnění na trhu práce. Nyní jsem přes 1 rok v evidenci Úřadu práce a alergický ekzém, který se projevoval v pracovním prostředí, doma z logiky věci nemám. Podle názoru posudkové lékařky OSSZ se u mě ovšem nejedná o dlouhodobě nepříznivý zdravotní stav, protože bych musel mít ekzém i nadále a donést jí o tom lékařskou zprávu z kožního, která nebude starší než 6 měsíců. To by ovšem v mém případě vedlo k odebrání nemoci z povolání. Ekzém se mi tvoří v pracovním procesu při práci s chemikáliemi a emulzemi, nikoli doma. Je tedy můj zdravotní stav dlouhodobě nepříznivý, když nemoc z povolání (kontaktní alergický ekzém) stále trvá, ale v současnosti se neprojevuje, protože nejsem v rizikovém prostředí (respektive jsem doma a v evidenci Úřadu práce). Předem děkuji za odpověď a zdravím

centurio

Odpověď:

Dobrý den,

předpokladem pro přiznání statusu osoby zdravotně znevýhodněné (OZZ) je zjištění dlouhodobě nepříznivého zdravotního stavu (DNZS). Za DNZS se pro účely agendy OZZ považuje takový nepříznivý zdravotní stav, který má podle poznatků lékařské vědy trvat déle než 1 rok a podstatně omezuje psychické, fyzické nebo smyslové schopnosti a tím i schopnost pracovního uplatnění. Musí se jednat o funkční poruchu/poruchy, které podstatně omezují psychické, fyzické nebo smyslové schopnosti a mají také nepříznivý dopad na pracovní uplatnění. Bohužel nejsme schopni určit, zda se ve Vašem případě jedná o dlouhodobě nepříznivý zdravotní stav, nebo ne, dlouhodobě nepříznivý zdravotní stav posuzuje Okresní zpráva sociálního zabezpečení z více hledisek na základě lékařského posudku (V případě, že nesouhlasí te s posudkem vypracovaným v rámci řízení o OZZ, musí počkat na vydání rozhodnutí, proti němuž lze podat odvolání. Odvolání proti posudku není možné.).

Co se týče osob zdtavotně znevýhodněných, řízení o uznání osoby jako zdravotně znevýhodněné lze zahájit na základě žádosti fyzické osoby, která má z důvodu dlouhodobě nepříznivého zdravotního stavu omezenou schopnost uplatnit se na trhu práce. Status OZZ nemůže získat osoba, u které probíhá řízení o přiznání invalidního důchodu nebo již byla uznána invalidní v jakémkoliv stupni invalidity. Rozhodnutí vydává příslušná OSSZ do 30 dnů od doručení žádosti. Je však třeba počítat s tím, že lhůta se prodlužuje o lhůtu stanovenou pro vydání posudku, která je 45 dní. Lhůta může být případně i prodloužena o dobu, po kterou se došetřují rozhodné skutečnosti.

Jako OZZ bude uznán občan, který má zachovánu schopnost vykonávat soustavné zaměstnání nebo jinou výdělečnou činnost, ale jeho schopnost být nebo zůstat pracovně začleněný, vykonávat dosavadní povolání nebo využívat dosavadní kvalifikaci či získat novou, je podstatně omezena. Příčinou tohoto omezení je dlouhodobě nepříznivý zdravotní stav, který má podle poznatků lékařské vědy trvat déle než rok a podstatně omezuje tělesné, smyslové nebo duševní schopnosti a tím i schopnost pracovního uplatnění. 

Více o pojmu osoby zdravotně znevýhodněné přímo na webu ČSSZ zde.

S pozdravem,

Vaše Férová nemocnice

5.12.2016

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS