Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Pobyt během nemocenské

Dobrý den,


v práci jsem měl pracovní úraz, kde jsem si utrhl čéšku v koleni. Chtěl jsem se zeptat, zda je možné být v pondělí až pátek na trvalém bydlišti kvůli dojíždění k doktorům. A víkend trávit s přítelkyní, na jiné adrese? 14 dní od zaměstnavatele už se blíží do konce, tak aby mě to mohla když tak nějak paní sestřička vypsat.


A ještě jsem se chtěl zeptat, jak je to s bolestným za pracovní úraz. Mám na něj nárok, kdo mě musí obodovat?


děkuji 

Odpověď:

Dobrý den,

zákon stanoví povinnost se zdržovat v místě bydliště v době dočasné pracovní neschopnosti. Co se týče zapsaní dvou adres pro pracovní neschopnost, to zákon přímo nevylučuje. Zákon pouze stanovuje povinnost zdržet se v místě pobytu. Takovou adresu určuje lékař a  tudíž záleží na Vašem lékaři, jestli je ochoten Vám napsat neschopenku na dvě adresy. Problematiku pobytu během dočasné pracovní neschopnosti upravuje zákon č. 187/2006 Sb., konkrétně v § 56. Ovšem raději bych se dotázal přímo příslušné okresní správy sociálního zabezpečení. Kontakt a bližší informace najdete zde.

V případě zájmu o bližší informace ohledně dočasné pracovní neschopnosti, Vás odkáži na často kladené otázky k tomuto tématu na našich stránkách.

Co se týče bolestného, na to máte podle zákoníku práce právo, konkrétně podle § 271c. Náhrada za bolest a ztížené společenské uplatnění se uplatňuje jednorázově a její výši určuje nařízení vlády č. 276/2015. Lékařský posudek o ohodnocení bolesti vydává poskytovatel zdravotních služeb, který vás ošetřoval v souvislosti s pracovním úrazem nebo poskytovatel zdravotních služeb, který vám poskytl zdravotní služby naposledy. Bližší informace najdete zde.

 

S pozdravem,

Vaše Férová nemocnice

 

7.3.2018

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS