Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Podpora v nezaměstnanosti i když jsem nemocen?

Dobry den,

mě bych dotaz. V řijnu 2017 jsem ukončil pracovní poměr u zaměstnavatele, u kterého jsem pracoval 6 let. Poté jsem se přihlásil na Úřad práce a pobíral podporu v nezaměstnanosti 21 dní, než jsem si našel nové zaměstnání, do kterého jsem nastoupil koncem listopadu 2017. Jelikož jsem byl operován a musel v tomto zaměstnani jít na neschopenku, tak mi neprodloužili zkušební smlouvu a k 31.5.2018 jsem dostal výpověď. Nárok na nemocenské dávky mi po přečerpání zanikl k 26.6.2018 a budu se muset jít opět přihlásit na Úřad práce.

Zajímalo by mě, jestli mám nárok na čerpání podpory v nezaměstnanosti i když jsem stále pracovně neschopen - potvrzení pro Úřad práce mám samozřejmě od lékaře vystavené.

Předem díky za odpověď.

Pepe321

Odpověď:

Dobrý den,

k Vašemu dotazu ohledně pobírání podpory v nezaměstnanosti uvádíme současnou právní úpravu, která je nastíněna níže.

Kdo má/nemá nárok na podporu v nezaměstnanosti

Základní a zároveň stěžejní právní úprava podpory v nezaměstnanosti je obsažena v § 39 a násl. zákona o zaměstnanosti. Důležitá je skutečnost, že podpora v nezaměstnanosti se vztahuje pouze na tzv. uchazeče o zaměstnání. Ti jsou zákonem v § 24 definováni jako "fyzické osoby, které osobně požádají o zprostředkování zaměstnání krajskou pobočku Úřadu práce, v jejímž územním obvodu mají bydliště, a při splnění zákonem stanovených podmínek jsou krajskou pobočkou Úřadu práce zařazeni do evidence uchazečů o zaměstnání." Právní úprava evidence uchazečů o zaměstnání je pak upravena dále v § 27 a násl. zákona o nezaměstnanosti.

Již zmíněný § 39 pak upravuje kdo má (odst. 1) a kdo nemá (odst. 2) nárok na podporu v nezaměstnanosti. Nárok má uchazeč o zaměstnání, který:

  1. vzískal v rozhodném období zaměstnáním nebo jinou výdělečnou činností dobu důchodového pojištění (podle zákona o důchodovém pojištění) v délce alespoň 12 měsíců,
  2. požádal krajskou pobočku Úřadu práce, u které je veden v evidenci uchazečů o zaměstnání, o poskytnutí podpory v nezaměstnanosti a
  3. ke dni, k němuž má být podpora v nezaměstnanosti přiznána, není poživatelem starobního důchodu.

Pokud tedy tyto 3 body splníte, nárok na podporu Vám vznikne. Skutečnost, že jste ještě nemocen a nemůžete pracovat by tedy neměla být překážkou, neboť zaměstnání nemáte a jak je v dotazu uvedeno, tak Vám ztrátu příjmu již nenahrazují jiné systémy sociálního zabezpečení. Ostatně jak již z názvu "podpora v nezaměstnanosti" plyne, tak pokud byste zaměstnán byl a byl na dočasné pracovní neschopnosti, tak byste nárok na tuto podporu logicky neměl.

Pro další informace doporučujeme stránky Ministerstva práce a sociálních věcí, kde mají zveřejněny základní informace týkající se podpory v nezaměstnanosti (stránky naleznete zde).

 

S pozdravem,

Vaše Férová nemocnice.

4.7.2018

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS