Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Pokračování v pracovním úrazu

Dobrý den, 10/2014 mi byl uznám pracovní úraz. Tímto úrazem došlo ke změnám v oblasti páteře. Tento zdrav. problém byl řešen za pomocí rehabilitací avšak s negativním výsledkem. Po cca 11 měsících RHB došlo až na základě superkonsilárního vyšetření k nálezu poškození obratle - výhřez disku. Po tomto zjištění bylo doporučeno na základě posudkové komise prodloužení podpůrčí doby o 3 měs. Tato mi byla prodloužena. Po uplynutí této podpůrčí doby mi bylo posudkovou komisi sděleno, že tyto současné zdrav. problémy nejsou v přímé souvislosti s prac. úrazem, ale přirozenou degenerací páteře. Po tomto rozhodnutí jsem byl uschopněn i přes přetrvávají potíže a vyslán na druhou stranu republiky vykonávat zaměstnání. Samotná komise určila celou řadu úlev, vč. vyvarovat se dlouhému stání, sezení a nošení težkých břemen. Vzhledem k tomu, že dané zaměstnání se nachází na druhé straně republiky (cca 500km) bylo nutné oznámit tuto skutečnost zaměstnavateli, o mém uschopnění. Při samotném přesunu však došlo k akutnímu zhoršení v oblasti zad a vyhledání okamžité lékařské pomoci. Toto ošetření bylo provedeno po cca 8 hodinové jízdě vlakem. Nyní jsem opět na PN, avšak vzhledem k vyčerpané lhůtě 380 dní + 3 měš. podpůrčí doby, jsem opětovně zažádal o prodloužení podpůrčí doby, která mi však nebyla schválena. Můj dotaz zní, jaký mam nyní zvolit postup, když nyní nedostávám žádné dávky v nemocenské (podpůrčí doba nebyla schválena), a mezi 1 a 2 PN jsem odpracoval pouze 1 den (přesun do zaměstnání). Připomínám, že pracovní úraz byl zaměstnavatelem uznám ve 100%, docházelo k dorovnání platu po dobu 15 měs (16 měs. bez jakýchkoliv dávek). Odvolání proti rozhodnutí posudkové komise jsem již podal, avšak stále čekám na vyjádření. Děkuju moc za odpověď.

Kohout

Odpověď:

Dobrý den,

ve Vašem případě jste správně opakovaně (už 2.krát) požádal o prodloužení podpůrčí doby, kterou je možné prodloužit vždy o nejvíce 3 měsíce až do celkové doby 350 dní ode dne, kdy vám skončila původní podpůrčí doba.

Momentálně Vám navrhujeme počkat na rozhodnutí o Vámi podaném odvolaní. V případě negativního výsledku máte možnost proti tomuto rozhodnutí podat žalobu ke krajskému soudu, ve kterém obvodě se nachází sídlo okresní správy sociálního zabezpečení, která rozhodovala o prodloužení podpůrčí doby. Žalobu je možné podat do dvou měsíců ode dne, kdy Vám bylo oznámenou rozhodnutí o odvolání-

S Vašim problémem souvisí také problematika náhrady mzdy zaměstnavatelem. Domníváme se, že máte nárok na to, aby Vám zaměstnavatel poskytoval náhradu průměrné mzdy, i když přestanete pobírat nemocenské, za předpokladu, že Vaše současná dočasná pracovní neschopnost souvisí s původním úrazem.

Ve vašem případě, když dvě dočasné pracovní neschopnosti na sebe přímo nenavazují (jeden pracovní den mezi neschopenkami), se tato situace neposuzuje jako jedna nemocenská a tedy by Vám měla být znovu zaměstnavatelem vyplácena náhrada mzdy v období 4-14 dní od úrazu. Avšak s ohledem na nemocenské nemáte nárok na její vyplácení, protože v případě, že mezi dvěma neschopenkami neuplyne aspoň 190 dní (ve Vašem případě jeden den), tak se nová doba výplaty nemocenské krátí o tolik dní, kolik dní v předcházejících 380 dnech byla přiznaná dočasná pracovní neschopnost  (ve Vašem případě 380 dní). 

K této problematice se vyjadřujeme také v předchozích dotazech zde a zde.

S pozdravem Vaše Férová nemocnice

25.4.2016

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS