Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Pokračující DPN, zpětná výplata dávek

Dobrý den,

do dnešního dne nemám vyplacenou nemocenskou za období 1 den v čevnu, celý červenec a 12 dní v srpnu. První neschopenka skončila neděli, ale ten samý den mne odvezli na pohotovost, proto jsem měla navazující neschopenku. Na OSSZ po mě ovšem stále chtějí IV.díl rozhodnutí o DNP (začátek 2. DPN), který mi ošetřující lékař nedal. Jak to tedy je?

Děkuji.

akinom33

Odpověď:

Dobrý den,

pokud splňujete podmínky pro výplatu nemocenského (§ 23, 26 zákona o nemocenském pojištění), pokračování DPN na vyplácení dávek nic nemění (§ 55 odst. 4).

Z tohoto ustanovení vyplývá, že pokud vznikne DPN nejdéle do koce následujícího kalendářního den po ukončení předchozí, považuje se za její pokračování. Tato skutečnost je důležitá pro výplatu nemocenského (ev. náhrady mzdy). Lékař by měl při rozhodování o DPN postupovat stále stejně bez ohledu na předchozí DPN. To se týká i vydání předepsaných tiskopisů (§ 60).

Dávky nemocenského lze vyplácet i zpětně a to až do uplynutí obecné prekluzivní doby (3 roky) ode dne vzniku nároku na ně (§ 46, odst. 2).

Ve Vašem konkrétním případě doporučuji požádat lékaře, aby vystavil i IV. díl rozhodnutí o dočasné pracovní neschopnosti s názvem žádost o nemocenské (díl s růžovým pruhem) s datem začátku nové DPN. Tuto vyplněnou část tiskopisu zanesete spolu s potvrzením o trvání DPN svému zaměstnavateli, který dále předá příslušné OSSZ. Ta by Vám posléze měla vyplatit dávky nemocenského na účet uvedený na tiskopisu.

S pozdravem

Vaše Férová nemocnice

7.11.2018

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS