Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Poplatek za vypsání vycházek

Dobrý den, jsem na nemocenské, chtěla jsem od praktického lékaře vypsat vycházky. Ty mi byly bez problémů vypsány. Jen po mě lékař chtěl poplatek 50 Kč. Jako důvod mi uvedl, že tuto změnu musí poslat na OSSZ doporučeně. Je to běžný postup? Potvrzení jsem žádné nedostala. Děkuji za odpověď.

Mamzila

Odpověď:

Dobrý den,

Postup vašeho lékaře nepovažujeme za běžný a nenacházíme pro něj oporu v zákoně. Při povolení vycházek má lékař povinnost zaslat svoje rozhodnutí okresní správě sociálního zabezpečení. Zákon však uvádí, že poštovné u tohoto typu zásilek lékař nehradí. Dostává od správy sociálního zabezpečení zásilky označení "cenu hradí adresát". Povolení vycházek totiž není žádnou nadstandardní službou, ale součástí léčebného režimu. Lékař tak při jejich vypsání plní svoji zákonnou povinnost, a všechny náklady, které mu vznikají, stát kompenzuje.

Pokud tedy od vás váš lékař vybral určitou částku pod záminkou, že jde o úhradu poštovného, neměl k tomu žádný relevantní důvod. Dopustil se přinejmenším etického pochybení, a dle našeho názoru mohl jednat přímo v rozporu se zákonem.

Proti postupu vašeho lékaře můžete podat stížnost. Adresujte ji zdravotnickému zařízení, kde pracuje, případně přímo jemu, pokud ordinuje jako soukromý lékař. Pokud nebudete s vyřízením své stížnosti spokojena, můžete se obrátit i na krajský úřad, případně okresní správu sociálního zabezpečení.

Vaše situace je samozřejmě oslabena tím, že nemáte o platbě žádný doklad, přesto ale můžete podání stížnosti zkusit. Pokud znáte některé další pacienty tohoto lékaře, můžete se jich zkusit zeptat, zda mají podobnou zkušenost, a připojit také jejich svědectví např. ve formě čestného prohlášení.

S pozdravem,

Vaše Férová nemocnice

 

22.3.2017

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS