Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Posouzení nemoci z povolání

Dobrý den,

prosím o radu jak v současné době postupovat. V září 2011 se mi stal pracovní úraz, který byl ve firmě, kde se to stalo prošetřen pracovníkem bezpečnosti práce a zaměstnavatelem uznán. Následovalo roční léčení, kdy bylo koleno dvakrát operováno. Poté mi byl přiznán invalidní důchod (dále jen ID) posudkem od posudkového lékaře s možností vykonávat současné povolání s menšími nároky - u zaměstnavatele žádný problém nenastal.

Po třech měsících v zaměstnání a po předložení lékařských zpráv, ze kterých bylo patrno, že v případě zhoršení bude muset koleno být znova operováno, mi obvodní lékařka ukončila léčení s pojišťovnou zaměstnavatele pro tento pracovní úraz. Po dalších pěti měsící proběhla kontrola pro posudkového lékaře a zpráva již obsahovala špatný stav, i přes to mi byl ID odebrán (pro adaptaci) se zdělením, že vykonávám stejné povolání. Moje námitka byla zamítnuta.

Od ledna 2014 proběhly další dvě plastiky stejného problému. Je možné, že zaměstnavatel mi tento stav nemusí uznat jako následek pracovního úrazu, jelikož jsem rok vykonával stejnou funkci, i když z ústní dohodou na co se cítíš, to uděláš, a když tě to bude hodně bolet, tak můžeš zůstat doma?

Obvodní lékařku jsem v průběhu roku navštěvoval pouze z důvodu předepsání prášků na bolest. Moje práce je převážně vykonávána v kleče/uvedeno v lékařské zprávě už po prvním zákroku/. Navštívil jsem před čtvrtým zákrokem plastiky ještě jiného ortopeda, kvůli sdělení jeho názoru na můj současný stav a ten řekl, že na koleno už si nikdy nekleknu, z důvodu špatně provedeného zákroku první plastiky, kdy štěp byl odebrán jinde a jide byl odebrán z důvodu křečové žíly. Ve zprávě před první plastikou je ale uvedeno, že křečová žíla nemá s kolenem nic společného. Nynější poslední plastika byla provedena jenom pro to, aby bylo koleno stabilizováno.

Jiná práce v naší firmě není a zaměstnavatel mi určitě nebude dorovnávat mzdu za to, že tam budu sedět. Prosím tedy o radu, jak mám postupovat. Určitě nechci nějaké soudní tahanice. Také by mě zajímalo, kdo mě může odeslat na institut pracovního lékařství kde bude můj stav řádně posouzen.

Děkuji.

Luger

Odpověď:

Dobrý den, 

z Vašeho dotazu vyplývá, že byste rád získal uznání Vaší nemoci, jako nemoci z povolání. Níže Vám přiblížíme, jak můžete ve Vaše případě postupovat. 

Posouzení o tom, zda je Vaše nemoc nemocí z povolání, vydávají zařízení, která jsou k tomu oprávněná (obvykle se lze setkat s označením Středisko nemocí z povolání či Klinika nemocí z povolání). Zde jsou schopni kvalitně posoudit souvislost mezi nemocí a vykonávanou prací, také určí jak dlouho případně nemocí z povolání trpíte. Musíme však zdůraznit, že nemocí z povolání není jakákoli nemoc související s výkonem práce, ale pouze nemoci, které jsou uvedeny v seznamu nemocí z povolání (viz nařízení vlády č. 290/1995 Sb. a č. 114/2011 Sb.). Pro vyšetření v tomto pracovně-lékařském zařízení je vhodné zažádat Vašeho praktického či ošetřujícího lékaře o doporučení k vyšetření v tomto zařízení. 

Pokud Vám v tomto pracovně-lékařském zařízení nemoc z povolání uznají, pak Váš zaměstnavatel odpovídá za škodu na Všem zdraví. Této odpovědnosti se může také zprostit, pokud prokáže, že jste si nemoc způsobil vlastním přičiněním. Samozřejmě je nezbytné, aby zaměstavatel obdržel výsledek posudku o výskytu nemoci z povolání, na základě kterého je povinen Vám případně hradit škody.

Vaše Férová nemocnice

 

 

 

5.12.2014

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS