Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Posouzení neschopnosti

Dobrý den,

přítel, s nímž mám syna, leží již rok v kómatu, a až nyní jsme po soudu o opatrovnictví mohly zažádat o důchod. Po rozhodnutí soudního znalce byl ohodnocen na 70 procentní neschopnost, s tím že je prý mentálně v pořádku, nereaguje ovšem na žádné podněty a jen občas otevře oči. Chci se zeptat, jak se mohu odvolat, toto ohodnocení mi přijde opravdu směšné. Je upoután na lůžko, nereaguje a podle doktora má menší invaliditu než žena s vyměněnou ledvinou, která v klidu porodila, nebo muž s "mentální retardací", který jen nechce pracovat.

Děkuji

Lucie

Odpověď:

Dobrý den,

chcete-li se bránit proti rozhodnutím o invalidním důchodu, musíte proti němu podat námitku. Námitky můžete podat buď přímo u ČSSZ, nebo u OSSZ. Námitky lze podat do 30 dnů od doby, kdy vám bylo rozhodnutí oznámeno, dle § 88 zákona č. 2822/1991 Sb.

Námitky musí obsahovat:  jméno, rodné číslo a místo trvalého bydliště (na tuto adresu vám bude dále doručováno), označení správního orgánu, který rozhodnutí vydal. Další důležitou náležitostí je číslo jednací, pod kterým bylo rozhodnutí vydáno, s příslušným datem vydání rozhodnutí. Nakonec je také nutné uvést, v čem spatřujete nesprávnost rozhodnutí.

V námitkách uveďte, s čím v posudku nesouhlasíte. Jestliže se domníváte, že bylo opomenuto vyšetření, lékař nevzal v potaz skutečnosti či materiály, které mohou být pro přiznání dávky podstatné a další rozhodné skutečnosti, nezapomeňte je uvést.

Každé rozhodnutí by mělo být pořádně odůvodněno. Pokud v posudku či rozhodnutí nebyly uvedeny důvody, na základě kterých bylo rozhodnuto (nebo byly nedostatečné a nereflektovali všechny Vaše zdravotní problémy či připomínky), uveďte to v textu námitky.

Je vhodné podložit námitky zprávami odborných lékařů, které dokládají zdravotní stav Vašeho přítele.

Orgán, který rozhodnutí vydal, rozhodne o námitkách do 30 dnů (§71 zde), avšak v případě, že jde o posuzování zdravotního stavu (typicky u posuzování invalidity), lhůty se prodlužují o dalších 60 dnů.

Pokud lhůty uplynuly, můžete si požádat o přiznání nového invalidního důchodu, jestliže se změnil zdravotní stav oproti původnímu stavu. K žádosti můžete přiložit posudek jiného lékaře.

V případě, že s rozhodnutím o námitce nebudete spokojeni, můžete se obrátit na soud se správní žalobou, kterou je nutné podat do dvou měsíců od rozhodnutí o námitkách (od doručení písemného vyhotovení rozhodnutí). Podání námitek je nezbytným předpokladem, aby se věcí mohl zabývat soud v rámci uplatněné správní žaloby. V případě žaloby bude však již téměř nezbytná právní pomoc advokáta. Seznam advokátů naleznete zde.

 

S pozdravem,

Vaše Férová nemocnice

21.9.2017

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS