Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

posouzení nevhodnosti práce v těhotenství

Dobrý den,
chtěla bych se zeptat, který lékař posuzuje vhodnost konkrétní pracovní náplně těhotné ženy? A jak toto posouzení probíhá? Chtěla bych otěhotnět, ale dálkově studuji a při tom i pracuji. Náplní mé práce je úklid (chem.látky), přenášení těžkých předmětů (cca 4-7kg), částečný kontakt s nemocnými lidmi (lékárna), brzké vstávání (o 5.h ranní). Mám obavy, že bych po otěhotnění práci nezvládala, ale z důvodu studia nemohu jít na neschopenku kvůli vycházkám. Zajímá mne tedy, jestli bych měla případně nárok na převedení na jinou práci (příp. náhradu mzdy) a kdo o tomto rozhoduje?
Děkuji za odpověď.

koko

Odpověď:

Dobrý den, 

lékařský posudek vydá poskytovatel zdravotněprávních služeb, tím může být Váš obvodní lékař, avšak ideální je podstoupit prohlídku u lékaře, ke kterému Vás pošle zaměstnavatel, tedy u jeho smluvního lékaře. Lékař Váš zdravotní stav posoudí na základě prohlídky a výpisu ze zdravotní dokumentace, kterou mu poskytnou Vaši lékaři. Na prohlídce lékař posoudí Váš zdravotní stav, náročnost zaměstnání a následně vyhodnotí vhodnost zaměstnání, blížší informace naleznete v zde.

Pokud lékař posoudí, že je práce nevhodná, zaměstnavatel má povinnost Vás převést na jinou práci a to v rámci sjednaného druhu práce, pokud by však toto nebylo možné, může Vás převést na jiný druh práce a to i bez Vašeho souhlasu, o tom má povinnost Vás informovat.

V případě, že by převedení nebylo možné, např. z důvodu, že zaměstnavatel nemá takové pracovní místo, které by pro Vás bylo vhodné, náleží Vám náhrada mzdy ve výši průměrného výdělku. O tomto rozhoduje zaměstnavatel. 

S pozdravem,

Vaše Férová nemocnice

6.3.2016

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS