Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Postup po ukončení PN

Dobrý den. 

Byla mi ukončena pracovní neschopnost, jelikož mám konec podpůrčí doby a další mi nebyla prodloužena. Jsem ve výpovědní době, která mi umožní ukončit zaměstnání až za měsíc. Bohužel se necítím na to jít do práce s ohledem opravdu bolestivého koleně a tak se chci informovat, zda mohu marodit dál, bez vyplacení nemocenské, až do doby výpovědní doby. 

Děkuji za odpověď

 

karpago

Odpověď:

Dobrý dne, 

ve Vašem případě se nabízí několik možností řešení.

Pokud chcete setrvat v pracovněprávním vztahu k zaměstnavateli do konce výpovědní lhůty, je možné pokusit se se zaměstnavatelem dohodnout na čerpání tzv. neplaceného volna. Zákon vymezuje okruh překážek na straně zaměstnance, kdy je zaměstnavatel povinen poskytnou volno (svatba, pohřeb, narození dítěte, ...), žádný z těchto důvodů se však nehodí pro Vaši situaci. Proto je zde potřeba se se zaměstnavatelem dohodnout na čerpání neplaceného volna. Do dohody identifikujte strany (Vás a zaměstnavatele), datum a místo sjednání, určení doby, na kterou budete neplacené volno čerpat, a je třeba se dohodnout, kdo bude hradit po dobu neplaceného volna zdravotní pojištění.

V případě, že by zaměstnavatel nesouhlasil s dohodou, mohlo by dojít k situaci, kdy budete mít neomluvenou absenci, tím závažně porušíte své povinnosti zaměstnance a vznikne tak důvod pro dání výpovědi pro porušení, to by následně ohrozilo vyplácení podpory v nezaměstnanosti.

Další možností je, dojít za poskytovateleme pracovně lékařských služeb, a v případě, že by zjistil, že nejste zdravotně způsobilá pro výkon práce, byla by povinnost Vás převést na zbývající dny na jinou práci, pokud by ji zaměstnavatel neměl, byla by překážka na straně zaměstnavatele a náležela by Vám náhrada mzdy.

S pozdravem, 

Vaše Férová nemocnice

 

10.5.2017

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS