Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

posudkový lékař

Dobrý den,

moc ráda bych dostala odpoveď na otázku, jak může posudkový lékař, u kterého jsem žádala o vystavení zpětné neschopenky v době, kdy jsem brala antibiotika na problémy s dýchaním,codein na kašel a podpůrné připravky na dýchání.

Můj praktický lékař mi sdělil, že mám brát 10 dní antibiotika, klidový režim a nevycházet ven. Můj posudkový lékař naznal, že v době kdy mi nebylo vůbec dobře, tak aniž by mě viděl, mi zpětně neschopenku nevystavil. Praktický lékař mu posílal lékařskou zprávu, že jsem na tom nebyla vůbec dobře a on na to vůbec nebral zřetel. Neschopenku mi neuznal a i když jsem pořád nebyla ok, tvrdil, že jsem byla práce schopna ... vůbec ho nezajímalo, že ještě měsíc po nemoci jsem jen při menší námaze nemohla dýchat, dostala jsem další prášky a další doporučení na různa vyšetření...jak je možné,že posudkový lékař rozhoduje a vůbec nedá na ošetřujícího lékaře, který danou dobu pacienta léčí. Jsem hrozně rozčarovaná a naštvaná nad takovým jednaním a bránit se tomu nelze!

Děkuji za odpověď.

nelous

Odpověď:

Dobrý den,

zpětné uznávání dočasné pracovní neschopnosti se řídí § 57 odst. 3 zákona o nemocenském pojištění, z uvedeného ustanovená vyplývá, že pokud žádáte o uznání pracovní neschopnosti o více jak 3 dny zpětně je nutný souhlas orgánu České správy sociálního zabezpečení, který nechá Vaší zdravotnickou dokumentaci posoudit posudkovým lékařem.

Do 10 pracovních dnů od prokazatelného doručení posudku můžete podat návrh na jeho přezkoumání, a to poskytovateli, který posudek vydal. Podáte-li návrh na přezkum ve lhůtě, bude Vám vydán revizní posudek – ovšem posudkoví lékaři opět nebudou mít povinnost Vás vyšetřit. Toto je jeden z nedostatků zákona.

Je-li jediným nedostatkem posudkového řízení, že Vás lékař nevyšetřil, tak nedošlo z jeho strany k pochybení. Jestli se k Vám choval hrubě nebo nevhodně, tak si na jeho chování můžete stěžovat. Můžete si stěžovat i pouze na to, že Vás nevyšetřil. Stížnost můžete směřovat na Odbor posudkové služby MPSV ČR, Podskalská 19, 128 01 Praha 2. Dále můžete poslat stížnost nadřízenému posudkového lékaře – vedoucímu příslušné lékařské posudkové služby a dát o jejím postupu např. na vědomí České správě sociálního zabezpečení.

Vlastnoručně podepsanou stížnost Vám doporučujeme poslat doporučeně poštou. Máte-li ověřený elektronický podpis, můžete stížnost poslat do datové schránky institucí.

Vaše Férová nemocnice

31.3.2016

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS