Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Potvrzení o trvání dočasné pracovní neschopnosti

Dobrý den,

co je potvrzení o trvání dočasné pracovní neschopnosti a ukončení pracovní neschopnosti?

Děkuji.

Natalie

Odpověď:

Dobrý den,

Váš dotaz je položen poměrně obecně a proto Vám odpovíme tak, abyste získala základní přehled o tom, co je dočasná pracovní neschopnost, kdy vzniká, co je Vámi zmíněné potvrzení o trvání pracovní neschopnosti a kdy zaniká.
 

1. Dočasná pracovní neschopnost

Dočasnou pracovní neschopností se dle § 55 odst. 1 zákona o nemocenském pojištění rozumí situace, kdy Vy jako zaměstnanec nemůžete chodit do práce, protože máte určité zdravotní problémy. Jde o tzv. překážku v práci na straně zaměstnance (dle § 191 zákoníku práce), kterou je Váš zaměstnavatel povinen omluvit a absenci v práci tolerovat. Od 4. dne trvání této pracovní neschopnosti Vám je zaměstnavatel povinen vyplácet náhradu mzdy ve výši 60% průměrného výdělku (§ 192 odst. 2 zákoníku práce). Bude-li Vaše dočasná pracovní neschopnost trvat déle jak 14 dnů, můžete si požádat o vyplácení nemocenské u Vašeho zaměstnavatele.

Podrobné informace o uplatňování nároku a výplatě dávky nemocenského pojištění naleznete zde. (vložit odkaz!)
 

2. Vznik dočasné pracovní neschopnosti

O vzniku pracovní neschopnosti rozhoduje Váš ošetřující lékař (§ 57 odst. 1 zákona o nemocenském pojištění), který zároveň rozhodne o Vašem léčebném režimu (kdy budete mít kontrolu, kdy musíte být doma a kdy naopak budete mít vycházky apod.). Léčebný režim musíte dodržovat, jinak Vám hrozí snížení či úplné odebrání náhrady mzdy nebo dávky nemocenského pojištění ("nemocenské").


3. Trvání dočasné pracovní neschopnosti

Potvrzení o trvání dočasné pracovní neschopnosti vydává ošetřující lékař dle § 61 písm. j) zákona o nemocenském pojištění. V podstatě jde o potvrzení, že Váš zdravotní stav Vám nadále neumožňuje pracovat a nemůžete tak chodit do práce. Slouží jako "důkaz", na jehož základě dochází k vyplácení náhrady mzdy a dávek nemocenského pojištění. Toto potvrzení předáváte svému zaměstnavateli.

Podrobné informace o tomto potvrzení naleznete na webu České správy sociálního zabezpečení (zde).


4. Ukončení dočasné pracovní neschopnosti.

Dočasná pracovní neschopnost končí stejně tak, jako vzniká, tedy rozhodnutím ošetřujícího lékaře (§ 59 odst. 1 zákona o nemocenském pojištění). Než takto lékař rozhodne, provede "konečné" vyšetření Vašeho zdravotního stavu a pokud dospěje k objektivnímu názoru, že již můžete vykonávat svou práci - Váš zdravotní stav se zlepšil, tak rozhodne o ukončení pracovní neschopnosti. V případě, že s ukončením nebudete souhlasit, můžete podat návrh na přezkum takového rozhodnutí (§ 49 zákona o specifických zdravotních službách). Na tento § 49 navazuje § 46 odst. 1 zákona o specifických zdravotních službách, který uvádí, že návrh podáváte přímo ošetřujícímu lékaři.

S pozdravem,

Vaše Férová nemocnice

 

 

 

 

 

27.6.2018

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS