Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Potvrzení zdr. způsobilosti nezletilého

Dobrý den, mám otázku ohledně potvrzení zdr. způsobilosti u nezletilého na tábor. 1) U naší pediatry to stojí moc, více, než kdekoliv jinde ve městě. Prý mám nárok na to jít jinam, když je to předražené. 2) Čekací lhůta je více než 20 dní, ale tak dlouho s přihláškou čekat nemůžu, co s tím? 3) Jak toto vůbec řeší lidé, kteří nemají pro dítě pediatra? 4) Naše pediatra má na nástěnce prohlášení, že potvrzení nesmí vydat žádný jiný lékař než ošetřující a to ani v případě její nemoci či dovolené, tak to mají lidé řešit s předstihem, je to vůbec legitimní? Díky

Radka

Odpověď:

Dobrý den,

nejprve bychom se Vám chtěli omluvit za zpoždění s odpovědí na Váš dotaz, které je způsobeno velkým vytížením naší poradny. 

Dle zákona o specifických zdravotních službách (§ 42 odst. 2 zákona o specifických zdravotních službách) smí posudek o zdravotní způsobilosti vydat registrující poskytovatel dané osoby. Registrujícím poskytovatelem se rozumí jak praktický lékař, tak lékař s nějakým druhem specializace. Zároveň je však zákonem stanovena podmínka, že se musí jednat o Vašeho registrujícího poskytovatele a v případě, že jej nemáte, tak může posudek vydat jiný lékař.

To znamená, že jestliže je Vaše dítě registrované u daného pediatra, je tento pediatr jediným pediatrem, který smí potvrzení vydat. To však neznamená, že takové potvrzení nemůže vydat jiný ošetřující lékař, tedy lékař specialista. Doporučovali bychom Vám tedy navštívit jiného lékaře se specializací, který Vám potvrzení smí vydat. 

Lidé, kteří pediatra pro dítě nemají smí dle zákona navštívit jakéhokoli jiného registrujícího poskytovatele. Z tohoto pohledu mají tudíž volnější ruku. Další možností, která se ve Vašem případě nabízí, je změna pediatra.

Co se týče prohlášení na nástěnce Vaší pediatry, je dle zákonné dikce pravdivé, byť nepřesné. V zákoně opravdu stojí, že potvrzení vydává ošetřující lékař, jak jsme již uváděli výše, může se jednat o lékaře praktického, tak o lékaře specialistu. Pokud je tedy Vaše pediatrička nemocná, či na dovolené, existuje možnost vyžádat si potvrzení právě od lékaře specialisty.

S pozdravem,

Férová nemocnice 

 

 

19.7.2018

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS