Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Práce při plném invalidním důchodu

Dobrý den! Byl mi přidělen od posudkové lékařky 3. stupeň invalidity, ale s tím, že se mám domluvit v práci, aby mě zaměstnali, protože se mi nemoc zlepšuje a další rok mi to nejspíše sníží, tak abych nepřišla o práci. Já tedy souhlasila a pak mi přišla od ní zpráva, že mi tedy přiřadila 3.stupeň ID, ale s větou, že nejsem výdělečně činná za žádných podmínek. Volala jsem ji a ona, že to ničemu nevadí, pracovat mohu normálně. V práci jsem se objednala k závodní lékařce na vyšetření, ale už mi běžela 10-tidenní lhúta na odvolání proti posudku od posudkové lékařky. Jelikož jsem nevěděla, zda mě zaměstnají v práci za těchto podmínek, tak jsem to odvolání podala, aby změnili větu že nejsem schopna za určitých podmínek pracovat na to, že jsem schopna pracovat. Mezitím mě zaměstnali na 4 hodiny denně a dva měsíce se nic nedělo. Nyní si mě předvolali před jiného posudkového lékaře. Ten usoudil z mých zdravotních zpráv, že nejsem schopna práce ani za mimořádných podmínek. Řekla jsem mu, že zaměstnaná jsem a on že zakázat mi to nemohou, ale je to na úkor mého zdraví. Jen se to prý nesmí dozvědět úřad práce. Tak nevím, zda mám dále pracovat, nebo podat další odvolání, aby mi pak nedělali problémy na ÚP nebo sociálka. Bojím se, aby po mě nechtěli třeba vrátit peníze za invalidní důchod. Děkuji za odpověď 

Markéta

Odpověď:

Dobrý den,

zákon nijak neomezuje Vaši možnost pracovat a zároveň pobírat invalidní důchod. V případě, že máte zaměstnání, v jehož výkonu Vás Váš zdravotní stav neomezuje, nic vám nebrání jí nadále vykonávat (z právního hlediska, nehodnotíme rizika zdravotní).

Pokud se dva lékaři shodli na tom, že byste neměla pracovat ani za mimořádných podmínek, můžete zvážit možnost nechat se Vaším ošetřujícím lékařem uznat práce neschopnou. Nemocenské se poživateli invalidního důchodu pro invaliditu třetího stupně vyplácí od 15. dne trvání dočasné pracovní neschopnosti po dobu nejvýše 70 dnů v rámci jedné pracovní neschopnosti.

Odvolání proti posudku je vhodné v případě, kdy jste přesvědčena o tom, že lékař nezhodnotil správně Váš zdravotní stav. To, že se proti němu nedvoláte, by ale neměl být zásadní problém, žádný posudek Vám totiž nemůže zakázat pracovat, to je Vaše právo, zakotvené v čl. 26 odst. 3 Listiny základních práv a svobod.

Domníváme se, že problém s Úřadem práce (ÚP), na který narážel Váš lékař, může mít souvislost s tím, že pokud nejste schopna práce ani za zcela mimořádných podmínek, nemůžete být na ÚP zaregistrována jako uchazeč o zaměstání, ale pouze jako zájemce. Zájemci o zaměstnání nevzniká nárok na podporu. Vzhledem k tomu, že Vaším cílem zřejmě není registrace na ÚP, tato problematika se Vás týkat nebude.

Vaše Férová nemocnice

19.11.2014

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS