Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Pracovnělékařská prohlídka - preventivní prohlídky

Dobrý den, mám dotaz ohledně pracovnělékařské prohlídky. Toto téma je tu již rozebíráno, ale to co potřebuji vědět jsem nenašel. 1) Vstupní prohlídku jsem absolvoval před 3. lety (dělám kancelářskou práci). Budu muset jít díky novému zákonu znovu na vstupní prohlídku, nebo mne další prohlídka čeká, až za další 3 roky? 2) Ve firmě nemáme závodního lékaře.Vím, že vstupní prohlídku pro zařazení do kategorie 1 může provést praktický lékař na základě písemné žádosti zaměstnavatele. Platí toto i pro periodické a mimořádné prohlídky, nebo je nutné, aby zaměstnavatel uzavřel smlouvu na tyto prohlídky s lékařem? 3) Pokud je na otázku č. 2 opověď: ano musí být uzavřena smlouva o poskytování PLP s lékařem, je nutné, aby smlouva byla sepsána se specialistou na pracovnělékařské služby nebo zaměstnavatel může tuto smlouvu uzavřít s praktickým lékařem daného zaměstance? Ptám se proto, protože jeden z kolegů šel na periodickou prohlídku ke svému lékaři se žádostí od zaměstnavatele a bez problému absolvoval prohlídku i s potvrzením. U druhého kolegy nastal problém, protože mu jeho praktický lékař odmítl prohlídku provést a odkazoval ho na závodního lékaře, případně aby s ním zaměstnavatel uzavřel smlouvu o poskytování PLPP, pak, že ho teprve vyšetří. Zajímalo by mne na čí straně je pravda. Podotýkám, že oba kolegové pracují v kanceláři u počítače. Děkuji.

Pavel

Odpověď:

Dobrý den,

1) Pokud nedojde ke změně zaměstnání nemusíte znovu absolvovat vstupní lékřskou prohlídku do zaměstnání, tato se provádí pouze před začátkem výkonu práce. Absolvovat musíte až periodickou prohlídku, která pro první kategorii práce, bývá jednou za 6 let.

2) Jestliže jde o práci zařazenou do první kategorie, může provádět pracovnělékařské prohlídky a posuzování zdravotní způsobilosti k práci praktický lékař na základě písemné žádosti zaměstnavatele. Toto platí jak pro všechny pracovnělékařské prohlídky, tedy prohlídku vstupní, periodickou i mimořádnou. 

3) Není potřeba uzavření smlouvy mezi praktickým lékařem a zaměstnavatelem, postačí písemná žádost zaměstnavatele podle § 15 vyhlášky o pracovnělékařských službách a některých druzích posudkové péče.

Vaše Férová nemocnice

17.12.2013

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS