Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

pracovní neschopnost

Dobrý den, chtěla jsem se zeptat, jak je to s pracovní neschopnopností. Marodila jsem osm a půl měsíce a neschopenka byla ukončena s tím, že zkusím nastoupit do práce a uvidí se, jestli se můj zdravotní stav nezhorší. Chci se zeptat, pokud by se tak stalo, můžu znovu jít na neschopenku? Jak by se doba léčby počítala, jestli se počítá od začátku té druhé neschopenky nebo se započítává i ta první neschopenka. Děkuji za opdpověď.

Lenča

Odpověď:

Dobrý den,

pracovní neschopnost upravuje zák. č. 187/2006 Sb. o nemocenském pojištění, konkrétně pak § 55 a násl. Minimální interval mezi ukončením pracovní neschopnosti a jejím opětovným vznikem, není zákonem stanoven. Vznik dočasné pracovní neschopnosti je vázán výhradně na posouzení ošetřujícího lékaře.

Dle odst. 4 § 55 výše zmíněného zákona však v případě, že byste pracovní neschopnost ukončila a hned následující den by došlo ke vzniku druhé pracovní neschopnosti, tato druhá pracovní neschopnost by byla považována za pokračování té předcházející. I přesto by však pro účely posouzení nároku na nemocenské, v souladu s § 26 tohoto zákona, byla do podpůrčí doby, která může trvat maximálně 380 dnů, započtena i doba předcházejících pracovních neschopností spadajících do období 380 dní před vznikem aktuální pracovní neschopnosti.

Pokud Vám tedy byla uznána pracovní neschopnost, která trvala 8,5 měsíce (což může být přibližně 250 dnů) a zbylých 130 dnů jste odpracovala, zbývá Vám ještě asi 130 dnů, po které můžete pobírat tuto podporu.

S pozdravem

Vaše Férová nemocnice

9.3.2016

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS