Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Pracovní neschopnost při šetření KHS o nemoci z povolání

Dobrý den,

byl mi diagnostikován syndrom karpálního tunelu teď po skoro 8 měsících podle emg došlo ke zlepšení a to tak, že ze středního postižení to přešlo pouze na lehké


Jsme na pracovní neschopnosti od srpna 2015 a stále nemám vyjádření Krajské hygienické stanice a opět bude probíhat nějaké měření s důvodu objektivizace Lokální svalové zátěže. Praktický lékař má zprávu z Pracovního lékařství kde je uvedeno, že po dobu šetření profesionalizace mám být na pracovní neschopnosti. Ale už teď budu muset řešit ČSSZ kvůli podpůrčí době a nevím zda mě můj praktický lékař drží doma oprávněně. Jde samozřejmě o peníze a od více lidí jsem už slyšel, že při šetření KHS nemoci z povolání chodili normálně do práce.

Děkuji za odpověď.

Martin

Odpověď:

Dobrý den,

otázku udělení či skončení pracovní neschopnosti posuzuje ošetřující lékař podle zákona č. 187/2006 Sb viz zde. Vzhledem k délce pracovní neschopnosti a také k faktu, že evidentně pracovat můžete a chcete, by Vám měl lékař pracovní neschopnost na Vaší žádost zrušit.

Pokud Váš lékař nesouhlasí se zrušením pracovní neschopnosti, doporučuji vyhledat dalšího lékaře, popřípadě lékaře, kterému důvěřujete a který má zkušenost s pracovním lékařstvím, aby případ zhodnotil. Vzhledem k tomu, že ke zrušení neschopnosti by mělo dojít i poté, co se nedostavíte na kontrolu Vašeho stavu, tak by mělo být možné se s Vaším ošetřujícím lékařem domluvit. Doporučujeme Vám mu vylíčit všechny důvody, proč pracovní neschopnost chcete ukončit.

Na podpůrčí dobu máte ze zákona nárok po 380 kalendářních dnů od 15. kalendářního dne trvání dočasné pracovní neschopnosti. Přičemž je možné požádat ČSSZ o prodloužení podpůrčí doby o dalších 350 dní k tomu více zde.

Pokud Vám bude nemoc z povolání přiznána, bude Vám zaměstnavatel povinen i zpětně doplatit rozdíl mezi nemocenským a Vaším průměrným příjmem. Na druhou stranu pokud nastoupíte do práce proti rozhodnutí lékaře a dojde ke zhoršení vašeho zdravotního stavu, vystavujete se riziku, že Vám toto nové zhoršení nebude odškodněno, právě proto, že jste nedodržel pokyny lékaře.

Faktem je, že okamžikem ukončení pracovní neschopnosti ztrácíte určité výhody - nárok na náhradu mzdy, případně na dávky nemocenského pojištění, po dobu dočasné pracovní neschopnosti vám nesmí zaměstnavatel dát výpověď. Více informací o dočasné pracovní neschopnosti a výplatě náhrady mzdy a dávek nemocenské pojištění se dozvíte na Portálu Veřejné správy

Vaše Férová nemocnice

15.6.2016

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS