Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

pracovní neschopnost a konec prac.poměru na dobu určitou

Dobrý den můžete mi prosím poradit co mam dělat, od 28.12.2017 jsem na nemocenské, k 31.12.2017 mi končí pracovní smlouva na dobu určitou. Děkuji

janza

Odpověď:

Dobrý den,

Váš dotaz se týká skončení pracovního poměru na dobu určitou v době dočasné pracovní neschopnosti. 

V úvodu nám dovolte omluvit se za zpoždění s naší odpovědí, toto zpoždění bylo způsobeno velkou vytížeností naší poradny. Doufáme, že naše odpověď pro Vás bude i tak užitečná.

V souladu se zákoníkem práce končí pracovní poměr sjednaný na dobu určitou uplynutím sjednané doby. A to bez ohledu na to, zda jste v té době v režimu dočasné pracovní neschopnosti. Nevztahuje se tedy na Vás tzv. ochranná doba, v níž není možné dát zaměstnanci výpověď. Jelikož v případě pracovních poměrů na dobu určitou, pracovní poměr nekončí výpovědí, ale uplynutím sjednané doby. 

Vaše nároky vůči zaměstnavateli, tak končí spolu s ukončením pracovního poměru. Jedná se o nárok na výplatu náhrady mzdy v době trvání dočasné pracovní neschopnosti, kterou zaměstnavatel poskytuje od 4. do 14. dne jejího trvání. Od 15. dne jsou pak poskytovány nemocenské dávky, které vyplácí okresní správa sociálního zabezpečení. 

V dotaze uvádíte, že jste na neschopence od 28.12. Znamená to tedy, že od 28. 12 do 30. 12. Vám žádná náhrada v souladu se zákonem (jedná se o první 3 dny dočasné pracovní neschopnosti) nenáleží. Za 4. den - tj. 31. 12. Vám pak náleží náhrady mzdy či platu od zaměstnavatele. Pokud bude Vaše pracovní neschopnost trvat déle, od jejího 15. dne Vám pak budou náležet nemocenské dávky, vyplácené správou sociálního zabezpečení. 

S pozdravem,

Vaše Férová nemocnice

 

 

30.1.2018

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS